Jaký komiks dát pod stromeček? Superhrdinku Ms. Marvel nebo Punťu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
19. 12. 2018 10:00
Výběr ze současné česky vydávané komiksové tvorby je rok od roku pestřejší. Nakladatelství se více zaměřují na kvalitní moderní překladové komiksy pro děti a náctileté včetně těch, které zaujmou také holky, jako je třeba Ms. Marvel. Roste kondice české komiksové tvorby, což dokládá právě vydaný Návrat krále Šumavy. A do středu pozornosti se vrací i psík Punťa, který od roku 1935 „obveseloval své čtenáře každých čtrnáct dní veselými příběhy a taškářskými kousky“.
Foto: Nakladatelství Crew a Paseka

Superhrdinka od vedle

G. Willow Wilsonová: Ms. Marvel
(Nakreslil Adrian Alphona, přeložila Anna Křivánková)
Nakladatelství Crew a Paseka 2018, 120 stran, 299 korun

Tuzemská komiksová nakladatelství se letos více než dříve zaměřují na kvalitní moderní překladové komiksy pro děti a náctileté. Především na ty, které zaujmou nejen kluky, ale také holky.

Tři roky starý komiks Ms. Marvel v této kategorii představuje jedno z nejpozoruhodnějších děl. Jeho hrdinka Kamala Khanová je obyčejná šestnáctiletá holka, co miluje superhrdiny, v lahůdkářství ráda očichává sendviče a se svými vrstevnicemi řeší večírky, kluky či existenci vegetariánské slaniny. A také je muslimka.

Tato fanynka komiksových hrdinů sama získá superschopnosti, které ji uvrhnou po bok obdivovaných bojovníků se zlem od Iron-Mana po Captaina Ameriku. Ale neodtrhnou protagonistku od všednodenních starostí dívek jejího věku. Cenami ověnčený komiks, který zaujme kresbou i originalitou a kterým se pobaví i dospělí. Ani nemusí milovat superhrdiny.

 

Právě se děje

Další zprávy