Jaký komiks dát pod stromeček? Superhrdinku Ms. Marvel nebo Punťu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
19. 12. 2018 10:00
Výběr ze současné česky vydávané komiksové tvorby je rok od roku pestřejší. Nakladatelství se více zaměřují na kvalitní moderní překladové komiksy pro děti a náctileté včetně těch, které zaujmou také holky, jako je třeba Ms. Marvel. Roste kondice české komiksové tvorby, což dokládá právě vydaný Návrat krále Šumavy. A do středu pozornosti se vrací i psík Punťa, který od roku 1935 „obveseloval své čtenáře každých čtrnáct dní veselými příběhy a taškářskými kousky“.
Foto: Nakladatelství Plus

Vypečené stripy pro knihomoly

Tom Gauld: Pečeme s Kafkou
(Přeložila Michaela Marková)
Nakladatelství Plus 2018, 160 stran, 249 korun

Britský tvůrce Tom Gauld na první pohled zaujme svou jednoduchou kresbou. Jeho postavičky mívají malé hlavy, zato jsou plné nápadů. Soubor krátkých příběhů a anekdot Pečeme s Kafkou si dělá legraci ze světa dnešního literárního provozu, nafrněných knihkupců, internetových trendů či karikaturně pojatých návodů pro spisovatele všemožných žánrů.

Čtenáři se tak třeba dozví, kterak se uplatnil mobilní telefon u Shakespeara či v románu Robinson Crusoe, nebo se může ponořit do rozhovoru dvou knih, který začíná takhle: "Co tak sklesle?" - "Adaptovali mě."

Gauld prolíná známá díla literárního kánonu s moderními fenomény a poradí čtenářům, nejen jak vydat knihu během invaze vraždících kostlivců, ale především před nimi rozprostře myšlenkový a kreslířský svět, v němž je za jednoduchými vtípky spousta jemných nuancí. Tak jako v dobrých literárních dílech.

 

Právě se děje

Další zprávy