Knižní festival Tabook letos zjišťuje, je-li v české literatuře přítomen humor

Hana Slívová Hana Slívová
27. 9. 2017 7:00
V Táboře se od 28. září do 1. října pošesté koná Mezinárodní festival malých a středních knižních nakladatelů, setkání profesionálů a velkolepá oslava obrazové knihy. Hlavním tématem je letos humor, festival se pak více zaměří na polskou knižní kulturu.
Festival Tabook 2016.
Festival Tabook 2016. | Foto: Tabook 2016

Knižní festival Tabook jako obvykle objevuje a představuje klíčové osobnosti i nadějné nováčky současné nezávislé knižní scény - ilustrátory, grafiky, desítky malých nakladatelství, které si dávají záležet nejen na obsahu, ale i na grafickém a výtvarném provedení knihy, a také autory textů. Letos si Tabook posvítil na humor. 

Tabook 2016.
Tabook 2016. | Foto: Tabook 2016

"Rozhodli jsme se prozkoumat, zda a jak je v české literatuře i společnosti přítomen humor a jeho příbuzné groteska a satira," říká dramaturgyně festivalu Tereza Horváthová.

"Prostřednictvím autorů a umělců, kteří nepodléhají sebestřednému akademismu a sebeokouzlení a neztratili smysl pro humor, se pokoušíme hledat návaznosti na tuto zvláštnost českého písemnictví a kultury vůbec," dodává.

Návštěvníci Tabooku se budou moci potkat se spisovateli Jáchymem Topolem, Petrem Placákem, Sylvou Fischerovou či Irenou Douskovou

Běží Brno k Táboru aneb Přijede i Prigl.cz

Své improvizované představení Život nedoceníš zahraje Radio Ivo, které má humor v popisu práce, stejně jako textařka a hudebnice BioMasha. Dorazí i hoši ze satirického webu Prigl.  

Výstavy a výtvarné dílny nabídnou práci autorů z celého světa, z České republiky tu budou vystavené práce Krištofa Kintery, autorky veselých linorytů Magdaleny Rutové či ilustrátorky Nikoly Logosové, dvojice Böhm a Franta (ilustrovali například aktuální groteskní knihu Karla Veselého Bomba Funk) nebo Viktora Pivovarova, ruského ilustrátora žijícího v Praze. 

Tabook 2016.
Tabook 2016. | Foto: Tabook 2016

"V rámci už tradičního středoevropského cyklu jsme upřeli zrak na Polsko a Polsku blízkou Ostravu a také na slibně se rozvíjející žánr knižní nové reportáže," vypočítává Tereza Horváthová.  

"Jelikož se každý rok zabýváme také obrazovou knihou a ilustrací, chtěli bychom letos poukázat na pár obrazových knih, které vyžadují aktivní spolupráci čtenáře nebo naznačují různé jiné způsoby, jak číst a pracovat s obrazem," dodává. 

Kromě výstav, workshopů, setkání a večerního programu pro dospělé Tabook počítá i s programem pro děti. 

 

Právě se děje

Další zprávy