Bral to jako poslání. Po 33 letech v Brně naposledy otevřel knihkupec Ženíšek

ČTK ČTK
31. 1. 2023 21:12
Dva týdny má Michal Ženíšek na to, aby vyklidil prostory svého knihkupectví v brněnské pasáži Alfa. První soukromý polistopadový knihkupec ve městě toto úterý otevřel naposledy po 33 letech. Majitel pasáže Alfa mu na podzim neprodloužil smlouvu. Obchod byl nejen prodejnou, ale také kulturním a komunitním centrem.

"Je to smutné," podotýká Ženíšek před poloprázdnými regály. Knihovnické žebříky, které na nich visí, nazývá "hroty evropského intelektu". Hrot na vrchu skutečně mají, jinak jde samozřejmě o ironii.

Ženíšek vytvořil knihkupectví, kam se mnozí zákazníci rádi vraceli, on s nimi rád rozmlouval a oni zase hovořili s ním. Chodili sem ostatně nejen za knihami. V úterý se z reproduktorů linuly operní tóny, které se tu výjimečně daly vyslechnout i živě. Několikrát zde vystupoval operní spolek Hausopera.

Mezi komorními operami, které v knihkupectví odehrál, byla také Hra o malinu - dárek libretisty Josefa Škarky samotnému Ženíškovi, který první knihkupectví otevřel už roku 1990 v nedaleké Květinářské ulici. V pasáži Alfa sídlil posledních 18 let.

I když prodej knih je byznys, Ženíšek to tak nevnímal. "Je to poslání," říká. Majitel pasáže Vladimír Hrdina už však podle Ženíška chtěl výdělečnější provoz. Jaký to bude, zatím není zřejmé. Provoz knihkupectví nikdo přebrat nechtěl. Že výdělek knihkupectví nebyl nikterak velký, dokumentuje i fakt, že posledních 18 let Ženíšek platil stejný nájem. I proto majiteli nemá výpověď ze zlé. "Pana Hrdinu respektuji a vážím si celé jeho rodiny. Jeho vnuci tady vlastně vyrostli. Měli mě rádi, a když jsem byl v dluzích, tak mi Hrdinovi řekli: nebojte, my vás nevyhodíme, naše děti vás milujou," popisuje Ženíšek.

Když k němu v úterý přišel jeden z posledních zákazníků, prosil ho, aby mu na památku napsal věnování do knihy. Volnou stránku románu Zbabělci od Josefa Škvoreckého popsal Ženíšek skoro celou. Od dalšího zákazníka se dočkal poděkování za dlouholetou činnost. Mezi slavné osobnosti, které k němu zavítaly, patří například již zesnulá Ivana Trumpová.

S prostorem, do nějž se přesunul před 18 lety, se neplánuje loučit nijak speciálně. Kromě toho, že za sebou "zkrátka zavře dveře", ho v úterý ještě čekala malá rozlučková oslava s přáteli a zaměstnanci. "Pokud se tedy nechystá nějaké překvapení," smál se jeho brigádník.

V Brně poslední roky zaniklo mnoho menších knihkupectví, a to jak v centru, tak především mimo něj. Důvodem je jak rostoucí prodej knih přes internet, tak působení velkých knižních řetězců, které mají obchody mimo jiné v nákupních centrech.

 

Právě se děje

Další zprávy