Knihy roku podle Rychetského: Kundera, Juráček a Lustigovy rozhovory

Kultura Kultura
23. 12. 2021 10:02
Za mistrnou novelu o emigraci, návratech a nenávratech i českém údělu na přelomu 20. a 21. století označuje předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský román Nevědění od Milana Kundery. Hlasoval pro něj v knižní anketě deníku Aktuálně.cz, stejně jako sedm dalších oslovených.
Předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský.
Předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský. | Foto: Kubíček.studio

Své tipy na nejhodnotnější či nejzajímavější letošní knihy do Kanzelsbergerova adventního průvodce zaslalo přes pět desítek respondentů. Jsou mezi nimi literární kritici, laureáti prestižní ceny Magnesia Litera i osobnosti společenského života.

Cílem ankety, kterou Aktuálně.cz uspořádalo podruhé, není najít vítěze, ale upozornit na publikace, jež zaslouží pozornost a neměly by zapadnout v široké produkci uplynulého roku.

Stejně jako spisovatel Jiří Kratochvil, básnířka Olga Stehlíková nebo režisér Lukáš Trpišovský uvedl také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský mezi třemi knihami roku nedávno vydané Nevědění od Milana Kundery. Román, jejž pro nakladatelství Atlantis z francouzštiny přeložila Anna Kareninová, se točí okolo porevoluční návštěvy Prahy dvěma emigranty.

"Není to oslava zemí, které emigranty přijaly, ani tu nejsou kladné a záporné postavy. Je to především ta propast mezi nimi. Smutek nad zpřetrhanými životy, jejichž první půlku nechápou v novém domově a tu druhou tam, kde bývalo doma," napsalo o knize Aktuálně.cz.

Pavel Rychetský dále upozorňuje na čtvrtý díl deníku režiséra a scenáristy Pavla Juráčka, který pokrývá roky 1974 až 1989. "Představuje Juráčkovo trápení, sebemrskačství i sebezahledění a nezaplněné i zmařené aspirace v době pobytu v Mnichově s Daňou Horákovou," uvedl Rychetský. Deník, stejně jako předchozí tři díly vydalo nakladatelství Torst.

Coby třetí knihu předseda Ústavního soudu doporučuje Vlny štěstí Arnošta Lustiga, což je posmrtné vydání dosud nepublikovaných rozhovorů a rozhlasových relací známého českého spisovatele tematizujícího mimo jiné holokaust.

"Nabízí plastické obrazy toho, jak šly naše dějiny," poznamenává Rychetský.

K nejčastěji zmiňovaným titulům v letošní anketě dále patří román Civilizace od Laurenta Bineta, v němž se nezdaří vylodění Kryštofa Kolumba a Evropu 16. století dobývají Inkové, dále Listopád od Aleny Mornštajnové, rozvíjející alternativní historii po 17. listopadu 1989, nebo druhý díl Šikmého kostela od Karin Lednické, vyprávějící další etapu z historie Těšínska.

 

Právě se děje

Další zprávy