Knihkupci jsou na tom lépe než hospodští, výpadek tržeb ale nedoženou

ČTK ČTK
19. 10. 2020 15:15
Knihkupci v období současných protiepidemických opatření nepociťují menší zájem čtenářů. Situaci jim ulehčuje internetový prodej. Tržby však výrazně klesly prodejnám ve velkých obchodních centrech.
Na ilustračním snímku z léta je pražské knihkupectví Přístav v Karlíně.
Na ilustračním snímku z léta je pražské knihkupectví Přístav v Karlíně. | Foto: Libor Fojtík

K dohnání výpadku tržeb z jara, kdy byla knihkupectví uzavřena po dobu dvou měsíců, nepomůže ani předvánoční trh. Likvidační by pro knihkupce a nakladatele bylo, pokud by se před Vánoci nebo v nejbližší době prodejny zcela zavřely.

"Oproti hospodám jsme na tom rozhodně líp, protože nyní lidé čtou, když nemohou chodit do kina a na koncerty. Teď jde jenom o to, abychom jim mohli knihy nějakým způsobem dodat," říká obchodní ředitel distribuční společnosti Kosmas Ctirad Fuchs.

Výpadek trhu z jara se dohnat nepodaří. "Jaro jsme ustáli, dostáli jsme svým závazkům a nemuseli jsme propouštět. Ale ztráta byla poměrně výrazná. Museli jsme omezit investice, marketing, propagaci a podobné věci," vypočítává Fuchs.

"Pokud by však přišlo před Vánoci doporučení nevycházet do ulic, tak bude propad tržeb asi výrazný. Pokud by se před Vánoci nebo v nejbližší době prodejny zcela zavřely, to už by bylo likvidační," dodává obchodní ředitel Kosmasu.

Pomáhá internetový obchod, který zaznamenal výrazný růst. Není však tak velký, aby uživil celý velkoobchod.

"Začátek léta byl skvělý, ale v srpnu byl znát pokles proti tradičním tržbám tak na 75 procent. Letos naštěstí vyšlo extrémní množství zajímavých českých titulů, například Šikmý kostel od Karin Lednické, který se právě stal vítězem druhého ročníku čtenářské ankety Kniha roku," podotýká Oldřich Suchý z knihkupectví Kosmasu v pražské Perlové ulici.

Podle ředitelky Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcely Turečkové řada knihkupců a malých nakladatelů s vypětím sil zvládla jaro, investovala své rezervy a věřila, že se situace opět zlepší. "Uvidíme, co nás teď, na podzim a v zimě, opravdu čeká. Pokud by došlo k dalšímu zavírání obchodů, bude to mít vážné následky pro celý knižní trh," řekla Turečková deníku MF Dnes.

Zvýšený zájem o prodej na síti zaregistrovaly i antikvariáty. Největší prodejce použitých knih Knihobot hlásí rekordní obraty. Jen za poslední týden zákazníci na e-shopu Knihobotu koupili knihy za více než 434 tisíc korun a týdenní obrat společnosti narostl téměř o 20 procent.

"Už na jaře jsme evidovali zvýšený zájem jak o nákup knih, tak o prodej. Češi kromě trávení volného času nad literaturou evidentně uklízeli a vyřazovali již nečtené tituly. A situace se opakuje, naši kurýři opět jezdí vyzvedávat desítky krabic knih určených pro prodej denně," říká zakladatel Knihobotu Dominik Gazdoš.

Knihobot vznikl vloni jako alternativa k prodejním serverům s použitými knihami i k tradičním knihkupectvím. Za dva roky fungování se stal jedničkou na trhu s použitými knihami.

Holešovická firma pomáhá vracet tituly do oběhu formou uživatelsky komfortního prodeje i výkupu z druhé ruky. K novým majitelům již dostala přes 170 tisíc položek.

Z poslední zprávy o zdejším knižním trhu, kterou vydal Svaz českých knihkupců a nakladatelů, vyplývá, že Češi za rok 2018 utratili za knihy 8,3 miliardy korun včetně DPH, meziročně o 250 milionů korun více.

 

Právě se děje

Další zprávy