Kniha roku podle Rychetského: Horáková píše o lásce, nenávisti a disentu

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
30. 12. 2020 19:10
Vzpomínky novinářky a hamburské ministryně kultury Dani Horákové na roky, které strávila s režisérem Pavlem Juráčkem, posbíraly nejvíc hlasů v nedávné knižní anketě serveru Aktuálně.cz. Za knihu roku je označuje také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.
Předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský.
Předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský. | Foto: Josef Kubíček

"Skvělá kniha nejen o režisérovi Pavlu Juráčkovi, ale především o lásce a nenávisti, disentu a exilu v letech normalizace," shrnuje Rychetský titul, jejž vydalo nakladatelství Torst.

Novinářka, spisovatelka i bývalá ministryně kultury spolkové země Hamburk se vrací k manželství s ikonou československé nové vlny 60. let, režisérem Pavlem Juráčkem. Portrét jejich vzájemného vztahu však není ikonický. Horáková v knize zkoumá manželství, které pro ni znamenalo sebedestrukci. Zároveň předkládá nelichotivý portrét Juráčka.

Kniha Dani Horákové nazvaná O Pavlovi posbírala v knižní anketě Aktuálně.cz šest hlasů, nejvíc ze všech. Kromě Rychetského pro ni hlasovali spisovatelé Petra Soukupová a Pavel Kosatík, mezzosopranistka Aneta Petrasová, šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery a novinář Petr Vizina.

Kromě nich se ankety zúčastnilo několik desítek osobností společenského života, laureátů ceny Magnesia Litera či literárních kritiků.

Pavel Rychetský, který je od srpna 2003 předsedou Ústavního soudu, z letoška doporučuje ještě dvě knihy.

Jsou jimi publikace sociologa Daniela Prokopa nazvaná Slepé skvrny a životopis Milana Kundery, jejž sepsal Jan Novák. Ten podle Rychetského vypráví o kulturním životě a osudech českých spisovatelů v 50. letech minulého století.

"Nedělalo mi problémy ignorovat nepodložené invektivy na Milana Kunderu, který je vedle Bohumila Hrabala a Ludvíka Vaculíka nepochybně nejvýznamnějším českým autorem druhé poloviny 20. století," uvádí Rychetský.

Aktuálně.cz požádalo respondenty, aby uvedli jednu až tři letos vydané knihy, které ze své četby považují za nejhodnotnější nebo nejzajímavější. K nejčastěji zmiňovaným titulům kromě děl Dani Horákové, Daniela Prokopa a Jana Nováka patří Slavnost bezvýznamnosti od Milana Kundery, kniha o Janu Žižkovi od historika Petra Čorneje, román Soběstačný od Zuzany Dostálové nebo Rozpojené státy redaktora České televize Martina Řezníčka.

Kompletní odpovědi tří desítek osobností a dvaceti redaktorů Aktuálně.cz jsou k nalezení zde.

 

Právě se děje

Další zprávy