Klevisová měla obavy, jak čtenáři přijmou román bez kriminální zápletky

ČTK ČTK
3. 9. 2021 15:18
Dvojnásobná držitelka Ceny Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku Michaela Klevisová měla obavy, jak čtenáři přijmou její román Prokletý kraj.
Pětačtyřicetiletá Michaela Klevisová nový příběh zasadila do současnosti. Připomíná však okolnosti osidlování Sudet po roce 1945.
Pětačtyřicetiletá Michaela Klevisová nový příběh zasadila do současnosti. Připomíná však okolnosti osidlování Sudet po roce 1945. | Foto: ČTK

Novinka, která se na rozdíl od předchozích děl Klevisové obejde bez kriminální zápletky, se však po vydání dostala do čela žebříčku nejprodávanějších titulů v Česku. Detektivní motiv sice příběh obsahuje, schází však vyšetřování a hrdinou není policista. Próza vypráví o zločinu, který je jen katalyzátorem události, líčí Klevisová.

"Knížku bych měla s autogramiádou představit koncem září na knižním veletrhu. Čtenářům bych chtěla povídat zejména o tom, jak se liší práce autora detektivky a práce s historickými prameny, což opravdu není totéž," říká.

Autorka detektivní série Drak spí, Kroky vraha, Zlodějka příběhů, Dům na samotě, Sněžný měsíc, Ostrov šedých mnichů nebo Zmizela v mlze nový příběh zasadila do současnosti. Připomíná však okolnosti osidlování Sudet po roce 1945. Téma ji zaujalo při jízdách na Prachaticko s maminkou a babičkou.

"Maminka se dávala do řeči s lidmi, kteří ve vyprávění zmiňovali svůj původ. Slýchaly jsme příběhy z období, o kterém jsem nic nevěděla, o slovenské komunitě žijící v Rumunsku, která skončila v Sudetech. Už před více než deseti lety mě napadlo, že by to byl zajímavý příběh," líčí Michaela Klevisová.

Děj umístila do fiktivní obce Jelení Hora. "Nechtěla jsem, aby se v knize hledali místní lidé, postavy jsou vymyšlené stejně jako jejich osudy," podotýká.

Přestože se prosadila jako autorka detektivních příběhů, sama už žánr nesleduje. "Četla jsem detektivky do doby, než jsem je začala psát, pak jsem při čtení měla pocit, že pracuji, a nebyl to oddych. Také jsem se bála, aby mě to neovlivňovalo při mém psaní," popisuje. "Dokud jsem ještě takové knihy četla, dávala jsem přednost P. D. Jamesové před krutou severskou detektivkou," dodává.

V současné době jsou v žebříčku nejprodávanějších knih vedle Klevisové například tituly Karin Lednické, autorky dvou dílů Šikmého kostela, nebo Listopád od Aleny Mornštajnové. "Přeji jim dobré prodeje, je to důkaz, že lidé čtou a naše řemeslo má budoucnost," míní Klevisová.

V současné době má rozepsané další dvě knihy a doufá, že případné zhoršení pandemické situace nezabrání jejich dokončení.

"Kvůli jedné knize potřebuji chodit do archivů a obcházet dobové interiéry, abych nasála atmosféru. A také připravuji něco pro čtenáře, kteří mají rádi detektiva Josefa Bergmana," naznačuje.

 

Právě se děje

Další zprávy