Kleist, Grossman, Ouředník. Na Výstavišti začíná Svět knihy, připomeňte si hlavní hosty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2018 13:30
Ve čtvrtek ráno na pražském Výstavišti začne další ročník největšího českého knižního veletrhu Svět knihy, jehož součástí jsou tradičně setkání s autory či debaty. O svých nových prózách pohovoří Izraelec David Grossman, Portugalec António Lobo Antunes, Němec Reinhard Kleist nebo český autor žijící ve Francii Patrik Ouředník. Připomínáme, kde a o čem budou vybraní hosté veletrhu hovořit.

David Grossman

◼ pátek 11. května, 16.30, L101 - Levé křídlo, autogramiáda ke knize Přijde kůň do baru
◼ pátek 11. května, 17.00, Velký sál - střední hala, setkání nad knihou Přijde kůň do baru
◼ pátek 11. května, 18.00, S201 - střední hala, autogramiáda

Zřejmě nejsledovanějším hostem letošního ročníku bude izraelský prozaik David Grossman, který vloni získal Mezinárodní Man Bookerovu cenu za román Přijde kůň do baru. Ten u příležitosti Grossmanovy návštěvy v Praze nyní Lenka Bukovská a Mariana Fisher přeložily pro nakladatelství Mladá fronta. Kniha se odehrává během zhruba dvou hodin, kdy v klubu malého izraelského města probíhá stand-up vystoupení rozporuplného komika.

David Grossman do Česka přijíždí potřetí. Poprvé zde byl roku 2005 na Festivalu spisovatelů Praha, před sedmi lety již navštívil veletrh na Výstavišti.

Z dřívějška je Grossman držitelem Mírové ceny německých knihkupců, nedávno k ní přidal Izraelskou cenu za literaturu.

V minulosti se autor přidal ke kritikům rozšiřování židovských osad na takzvaných okupovaných palestinských územích. Spisovatel podporuje vytvoření palestinského státu a varuje před válkou Izraele s Íránem. Grossman má dceru a syna - jeho druhý syn, který působil jako tankista, zahynul roku 2006 ve válce proti libanonskému militantnímu hnutí Hizballáh.

David Grossman se narodil roku 1954 v Jeruzalémě do polsko-palestinského manželství. Vystudoval filozofii a divadelní vědu, následně pracoval v rozhlasu, odkud byl roku 1988 propuštěn za spor o zprávu, že palestinské vedení vyhlásilo vlastní stát a upřelo Izraeli právo na existenci.

Česky již vyšel Grossmanův román Viz láska, dotýkající se tématu holokaustu a považovaný za autorovo zásadní dílo, dále pak Mít s kým běžet, Pohádky pro Itamara a Rút nebo román Žena prchá před zprávou.

 

Právě se děje

Další zprávy