Kleist, Grossman, Ouředník. Na Výstavišti začíná Svět knihy, připomeňte si hlavní hosty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2018 13:30
Ve čtvrtek ráno na pražském Výstavišti začne další ročník největšího českého knižního veletrhu Svět knihy, jehož součástí jsou tradičně setkání s autory či debaty. O svých nových prózách pohovoří Izraelec David Grossman, Portugalec António Lobo Antunes, Němec Reinhard Kleist nebo český autor žijící ve Francii Patrik Ouředník. Připomínáme, kde a o čem budou vybraní hosté veletrhu hovořit.

António Lobo Antunes

◼ středa 9. května, Grid Opatovická, Noc literatury
◼ pátek 11. května, 20.00, debata ve vzducholodi Centra současného umění Dox s Drago Jančarem na téma Popisování otřeseného světa, moderuje Petr Fischer
◼ sobota 12. května, 15.00, Lapidárium Národního muzea - Velký sál, setkání s autorem, moderuje Silvie Špánková
◼ sobota 12. května, 16.00, S118 - Střední hala, autogramiáda ke knize Návrat karavel

Otázky spojené s kolonizací, slávou a porážkou, národní či osobní totožností ve svých textech klade pětasedmdesátiletý portugalský prozaik a laureát Camõesovy ceny António Lobo Antunes. Čeští čtenáři dosud znali jediné jeho dílo, nyní nakladatelství Garamond přeložilo Antunesův postmoderní román Návrat karavel. V něm se objevitelé 16. století vracejí do vlasti jako uprchlíci poté, co někdejší kolonie získaly nezávislost.

Víc než na tradiční příběh se Antunes soustředí na práci s jazykem a obrazy. Jeho knihy se vyznačují interpretační víceznačností, popírají typizovaný, schematický obraz Portugalska.

Autor, vystudovaný psychiatr, píše od dětství, svou prvotinu Sloní paměť publikoval koncem 70. let. Už předtím se v roli vojenského lékaře účastnil bojů o nezávislost v někdejší portugalské kolonii Angole. Možná proto Antunes ve své první knize popisoval krizi mladého psychiatra, který po návratu z války není schopen dál žít v manželském svazku. Ve druhém románu pak líčil válečné hrůzy, které zažil.

Pravidelně se António Lobo Antunes poslední roky objevuje mezi těmi, jež sázkové kanceláře tipují na zisk Nobelovy ceny za literaturu.

 

Právě se děje

Další zprávy