Kate Atkinson získala prestižní kavárenskou cenu

Kultura Kultura
7. 1. 2014 22:12
Ceny Costa ocenily anglicky píšící literáty v pěti kategoriích.
Kate Atkinson.
Kate Atkinson. | Foto: Aktuálně.cz

Praha, Londýn - Na prahu nového roku byly uděleny ceny Costa za rok 2013. Abychom byli přesnější, vyhlašovali se vítězové pěti kategoriích, kteří získali po pěti tisících librách. Z nich pak bude na konci ledna vybrán celkový vítěz, jehož kniha se stane Costa knihou roku a obdrží dalších pětadvacet tisíc liber. Souběžně bude také vyhlášena nejlepší povídka (s apanáží 3500 liber).

V Kategorii román roku zvítězila Kate Atkinson s knihou Life After Life (Život po životě). Knihou pro děti se stala Goth Girl and the Ghost of the Mouse (Gotička a myší duch) od Chrisse Riddela, mezi poezií uspěl Michael Symmons Roberts se sbírkou Drysalter (Drogista), v životopisných dílech Lucy Hudges-Hallet s titulem Gabriele D'Annunzio, Poet, Seducer and Preacher of War (Gabriele D´Annunzio: Básník, svůdce i kazatel války) a debutem roku se stal román The Shock of the Fall (Trauma pádu) od Nathana Filera.

Literární cena Costa se uděluje od roku 1971 a patří k nejprestižnějším cenám v Británii. Až do roku 2005 byla jejím sponzorem společnost Whitbread, od roku 2006 záštitu převzala dceřiná organizace Costa Coffee. Vítězem se mohou stát autoři žijící (nikoliv narození) na území Británie a Irska. Ceny jsou udělovány nejen z hlediska umělecké kvality, ale také míry požitku ze čtení. Jsou tedy „uživatelsky" přívětivější než slavnější Booker.

S tímto oceněním se Costa ovšem vzácně potkala v loňském roce, kdy ocenila Hilary Mantelovou a její román Předveďte mrtvé. Mezi dalšími zajímavými vítězi z posledních let můžeme zmínit Zadie Smithovou, Philipa Pullmana či Mary Talbotovou s Bryanem Talbotem (částečně autobiografický komiks Dotter of Her Father´s Eyes).

Letošní vítězka v kategorii románů, Kate Atkinsová, kterou známe i z několika českých překladů, si zopakovala své vítězství z roku 1995, kdy uspěla se svým prvním románem V zákulisí muzea (česky Argo, 2006). Ve své novince se zabývá dítětem, které se v jedné realitě narodí mrtvé, ale v jiné žije a vypráví svůj příběh. Porota román ohodnotila jako „dávající vše, co můžeme od beletrie žádat - a ještě mnohem víc."

V českém překladu se pravděpodobně jen tak nedočkáme oceňované poezie od M. S. Robertse, který se pokusil zachytil současný život a využil k tomu nejen metafory z dějin lékárnictví a chemie, ale i formy modliteb a cit pro zvukomalebnost. Naopak se pravděpodobně časem dočkáme Nathana Filera. Jeho příběh o mladíkovi, který podléhá schizofrenii a výčitkám za smrt bratra, udivuje především autenticitou vhledu do mysli duševně nemocného člověka. I proto porota román doprovodila prohlášením „je těžké uvěřit, že se jedná o prvotinu, tak moc je Trauma pádu silné".

A své čtenáře by jistě našli i zbylé vítězové. Především životopis „kmotra" italského fašismu slibuje silnou kávu...

 

Právě se děje

Další zprávy