Češi si na Vyšehradě připomněli Karla Čapka, Putna četl z Knihy apokryfů

ČTK ČTK
25. 12. 2018 18:53
Přibližně dvě stovky lidí se na dnešní Boží hod vánoční před polednem sešly u hrobu spisovatele Karla Čapka na pražském Vyšehradě.
Literární historik a kritik Martin C. Putna na dnešním čtení.
Literární historik a kritik Martin C. Putna na dnešním čtení. | Foto: ČTK

Každoroční setkání, pořádané na výročí autorova úmrtí, za zvuků zvonohry z nedaleké chrámu svatého Petra a Pavla zahájili zástupci Společnosti bratří Čapků. Spisovatel zemřel 25. prosince 1938, tedy před 80 lety.

Foto: ČTK

Hlavní mluvčí dnešní akce, literární historik a kritik Martin C. Putna, svůj projev založil na čtení z Čapkovy Knihy apokryfů. Připomněl, že autorovy myšlenky jsou aktuální dosud.

Za hlavní poselství Čapkova díla Putna označil myšlenku, že v každém člověku je "jiskřička dobrého", a hovořil o obtížné cestě středem mezi extrémy.

Levicový tisk v Čapkovi viděl maloměšťáka a pravičáka, "státotvorníka", konzervativní pravice ho brala jako autora víceméně levicového.

"Náš svět otevřené demokracie a otevřené společnosti, svět, ve kterém se věří, že existuje něco jako pravda a ne nějaká alternativní pravda, tento svět se jeví ne ještě úplně v troskách, ale zdá se viset na vlásku," uvedl Putna.

Mimo jiné vzpomněl Čapkovo "volání slaboučkého hlasu demokracie" v projevu k Albertu Einsteinovi.

"Čecháčkové jsou opět tady, mají svá křesla v parlamentu a v Radě Českého rozhlasu, své noviny, vlastní televize, a chtějí víc a víc," prohlásil Putna ve zjevné v narážce na nedávnou kauzu okolo Českého rozhlasu Vltava, kde končí dosavadní šéfredaktor Petr Fischer.

Karel Čapek zemřel před 80 lety na následky zápalu plic v době tragické pro český národ i jeho samotného. Těžce nesl události roku 1938, mnichovskou dohodu a po ní následující kapitulaci. Úmrtí v necelých 50 letech jej uchránilo před zatčením gestapem.

Čapkův pohřeb 29. prosince 1938 na Vyšehradě se stal veřejnou demonstrací. Autorův bratr, malíř a spisovatel Josef Čapek, zahynul v koncentračním táboře.

Pietní akt na Vyšehradě každoročně pořádá Společnost bratří Čapků, která existuje od roku 1947. Knihy Karla Čapka i dnes vycházejí po celém světě.

Foto: ČTK

Čapkův tvůrčí záběr byl široký - od poezie přes publicistiku, prózu, drama, cestopisy, pohádky až k politickým a filozofickým úvahám. Jeho nový výraz "robot" se ujal v mnoha jazycích.

První dystopický román Karla Čapka Továrna na absolutno se stal námětem kabaretu, který letos 5. prosince v premiéře uvedlo Dejvické divadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy