Nesbo v Praze představil novou detektivku. Loučí se s Holem

ČTK ČTK
4. 5. 2015 13:37
Setkání s pětapadesátiletým spisovatelem se zúčastnila také velvyslankyně Norska v ČR Siri Ellen Sletnerová, která Nesbeho označila za "největšího velvyslance norské kultury".
Jo Nesbø.
Jo Nesbø. | Foto: Reuters

Praha - Norský spisovatel Jo Nesbo dnes v Praze představil svoji novou knihu Policie, která vychází také jako audiokniha. Hrdinou příběhu, v němž kdosi brutálním způsobem trestá policii za chybné vyšetřování, je opět inspektor Harry Hole.

Jedná se o desátou knihu s tímto policejním antihrdinou, na kterou naváže první díl diptychu Krev na sněhu, v němž Nesbo čtenáře zavede do podsvětí Osla 70. let 20. století.

"Nezamýšlím to tak, že Policie je poslední kniha s Harrym Holem. Je to jenom přestávka. Ale až série s Holem skončí, tak skončí a nebude žádné zmrtvýchvstání," řekl Nesbo, který patří k nejoblíbenějším autorům vlny severské krimi, která před několika lety zasáhla Evropu.

Desátý díl série s nekonvenčním inspektorem Holem nečekaně končí jeho svatbou. "Mezi námi, jediným překvapením knihy je, že to končí dobře, tedy svatbou," uvedl dnes Nesbo.

Morální dilemata policistů

Knihu vydává nakladatelství Kniha Zlín, které je tuzemským vydavatelem norského spisovatele. Zároveň vychází jako audiokniha namluvená Hynkem Čermákem. "Zajímalo by mě, kam Nesbo na ty nápady chodí, zda umí střílet, je schopen zabít člověka nebo alespoň kapra. Hole je fantastický antihrdina, který by v každém zaměstnání letěl na první dobrou. Ale i každá z dalších figur tohoto autora by byla zajímavá ve filmu i na divadle," uvedl Čermák.

Vedle drsných kriminálních příběhů je v jeho knihách mnoha narážek na pop kulturu, zejména hudbu a filmy. "Jako spisovatel máte možnost prostřednictvím svých knih ukázat svůj hudební vkus nebo napsat, že Statečné srdce s Melem Gibsonem je nejhorší film, jaký kdy dostal Oscara jako nejlepší film," podotkl Nesbo.

Spisovatel a hudebník Nesbo, který je původním vzděláním ekonom a finanční analytik, sdělil, že se ve svých knihách nesnaží popsat policii jako systém, ale zajímají ho individuální morální dilemata jejích příslušníků. "Holeho to také táhne na temnou stranu," upozornil.

 

Právě se děje

Další zprávy