Jo Nesbo přepíše Shakespearův krvavý thriller Macbeth

Kultura Kultura
14. 1. 2014 16:52
Projekt Hogarth Shakespeare přiblíží mistrova díla současnému čtenáři.
Jo Nesbo.
Jo Nesbo. | Foto: Stian Andersen

Londýn - Norského autora temných thrillerů Jo Nesba čeká neobvyklá výzva. Má převyprávět jeden z nejtemnějších příběh od mistra všech literátů - Macbetha Williama Shakespeara.

Autor příběhů o Harry Holeovi se stal jedním ze spisovatelů pověřených mezinárodní vydavatelskou iniciativou Hogarth Shakespeare přepsat bardovo dílo, aby bylo srozumitelnější pro čtenáře ve 21. století.

Před Nesbem přijaly stejnou výzvu nositelka Bookerovy ceny Anne Tyler, která přepracuje komedii Zkrocení zlé ženy a nositelka Whitebreadovy ceny (nyní Costa Book Award) a filmové ceny BAFTA Jeanette Winterson, která se pustí do Zimní pohádky. Dalšími autory jsou také Margaret Atwood (Bouře) a nositel Bookerovy ceny Howard Jacobson (Kupec benátský).

"Macbeth je příběh, který je mi hodně blízký, protože řeší témata, kvůli nimž jsem začal psát," říká Nesbo. "Pokusím se napsat svůj vlastní příběh. A budu mít tu drzost mu nechat titul Macbeth."

Nesbo prodal po celém světě více než dvacet milionů kopií svých knih, mimořádně úspěšný je i v České republice, kde je zatím jeho posledním titulem detektivka Levhart.

Všechny knihy projektu by se měly dostat na britský trh v roce 2016 u příležitosti 400. výročí narození Williama Shakespeara.

 

Právě se děje

Další zprávy