JKR prozrazuje: Umbridgeová nemá čistou krev, je napůl mudla

jla
31. 10. 2014 13:01
Rowlingová odhaluje tajemství profesorky a náměstkyně ministra kouzel Dolores Umbridgeové. Je napůl mudla a je obrazem učitelky, se kterou spisovatelka ve škole nedokázala vyjít.
Dolores Umbridgová (Imelda Staunton) ve svém kabinetě v Bradavicích.
Dolores Umbridgová (Imelda Staunton) ve svém kabinetě v Bradavicích. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - J. K. Rowlingová na své stránce Pottermore.com v pátek uveřejnila další krátkou povídku ze světa Harryho Pottera a Bradavic. Halloweenská povídka tentokrát odhaluje, kdo nebo snad co se skrývá v postavě Dolores Umbridgeové, "děsivé a kruté čarodějnici", kvůli které má kouzelník Harry Potter na ruce vyrytý nápis: Nebudu lhát.

"Postava Umbridgeové vychází z mé učitelky, kterou jsem už od prvního pohledu neměla ráda. Ona ihned tyto pocity opětovala a přetavilo se to ve vyslovený odpor. Proč jsme se okamžitě začaly tak intenzivně nesnášet, nedokážu upřímně říct," píše Rowlingová ve své eseji. Totožnost oné učitelky však nechce prozradit.

S Umbridgeovou se čtenáři poprvé setkali v pátém díle Harry Potter a Fénixův řád, kde nejdříve působila jako náměstkyně ministra kouzel a později byla dosazena do kouzelnické školy v Bradavicích, aby vyučovala obranu proti černé magii. Má slabost pro vše růžové, zbožňuje kočky a mluví sladkým dívčím hláskem.

Spisovatel Stephen King ve své reakci na pátý díl Harryho Pottera řekl, že Umbridgeová je tím nejvíce realistickým padouchem od dob Hannibala Lectera. "Její jemný úsměv, dívčí hlásek, ropuší obličej a svírající se krátké prsty jsou děsivé."

Záliba v kočkách Dolores Umbridgeové má také základy v reálné spisovatelčině zkušenosti. "Jednou jsem sdílela kancelář s ženou, která zbožňovala obrazy nadýchaných, chlupaťoučkých koťátek. Byla jako zlomyslná mistryně trestu smrti," popisuje zážitek ve své eseji.

Umbridgeová navíc nemá čistou krev, jeden z jejích rodičů byl nekouzelnického původu, mudla. Což mírně odporuje knihám, kde Umbridgeová sama podstoupí ověření kouzelnické čistoty své vlastní krve.

"Umbridgeová je postavou, ke které cítím největší odpor. Její touha řídit, trestat a působit bolest ve jménu práva a pořádku je úplně stejně trestuhodná jako Voldemortovo hájení všeho zla," uzavírá Rowlingová.

 

Právě se děje

Další zprávy