Jindra Hojer z Rychlých šípů vydává knihu hlavolamů. Chce pomoct dětem s matematikou

ČTK ČTK
16. 5. 2019 18:12
Před knihkupectvím Mozaika na pardubickém nádraží ve čtvrtek Jindra Hojer za pomoci kytaristy Štěpána Raka pokřtil svou knihu Záhadné hlavolamy pro chytré hlavičky. Čtyřiadevadesátiletý muž, předobraz postavy komiksového seriálu Jaroslava Foglara Rychlé šípy, se podle svých slov věnoval luštění hlavolamů celý život. Publikace vyšla v nákladu 2000 kusů, financování zajistila veřejnost s využitím crowdfundingové sbírky.
Čtyřiadevadesátiletý Jindra Hojer při křtu své knihy.
Čtyřiadevadesátiletý Jindra Hojer při křtu své knihy. | Foto: ČTK

"Já jsem sbíral hlavolamy a luštil je, jen tak pro legraci, aby mozkové závity neztvrdly. V poslední době jsem četl v novinách, že matematika je noční můra pro žáky u maturit. Je potřeba s dětmi začít pracovat," řekl novinářům Hojer.

Hlavolamy může podle něj zvládnout většina lidí. V úvodu je návod s příklady, po nich následují jednotlivé úlohy. Kniha obsahuje i česko-matematický slovník, Hojerův "vynález".

O publikaci byl velký zájem, na ni a na podpis autora čekala na nádraží více než stovka lidí. Podle nakladatele Lukáše Zemana je už část nákladu rozebraná. Sešit s kroužkovou vazbou obsahuje i ukázky původního autorova strojopisu. "Určen je všem, kteří mají chuť se vzdělávat a naučit se logicky myslet. Je jak pro děti od druhého stupně základní školy, pro dospělé i pro seniory," řekl Zeman.

Nakladatelství připravuje i další Hojerovu knihu. Autobiografická publikace nazvaná Střípky ze života Jindry Hojera by měla vyjít v létě. Budou v ní i příběhy smyšlené postavy pana Šmodrchy nebo další autorovy příběhy a povídky.

Chlapec s plavými vlasy a pěšinkou

Hojer v mládí chodil do skautského oddílu pražská Dvojka Jaroslava Foglara. Ten si jej pak vybral jako jednu z postav legendární pětice Rychlých šípů, figuruje pod vlastním jménem v červených šortkách a plavými vlasy s pěšinkou. Jeho rodiče Foglar přesvědčil k souhlasu slibem, že postava bude veskrze kladná.

Hojer žije v jednom z domovů důchodců v Pardubicích. Narodil se v roce 1924, vystudoval chemii a většinu života pracoval ve Výzkumném ústavu organických syntéz v Rybitví u Pardubic. Později učil a přednášel na různých školách včetně vysokých.

 

Právě se děje

Další zprávy