Japoncům zlepšují náladu v karanténě Murakamiho pořad a kresby studia Ghibli

Reuters Kultura Reuters, AFP, Kultura
13. 5. 2020 8:30
Jeden z nejoceňovanějších japonských spisovatelů Haruki Murakami bude moderovat speciální rozhlasový pořad, jímž se pokusí zlepšit Japoncům náladu v době doznívajících opatření proti šíření nového typu koronaviru.
Téměř čtyřicet japonských stanic odvysílá rozhlasový pořad Harukiho Murakamiho.
Téměř čtyřicet japonských stanic odvysílá rozhlasový pořad Harukiho Murakamiho. | Foto: ČTK/imago stock&people

Jedenasedmdesátiletý Haruki Murakami, který proslul roku 1987 románem Norské dřevo, bude v japonském rozhlasu pouštět své oblíbené písně a číst vzkazy od posluchačů.

Název pořadu lze přeložit zhruba jako Zůstaňte doma - speciál. Odkazuje na prosbu tokijské guvernérky Juriko Koikeové, jež vyzvala občany, aby pokud možno nevycházeli ze svých domovů.

"Doufám, že síla hudby může alespoň maličko zmírnit to koronavirové blues, kterého se za poslední dobu nastřádalo až až," vzkazuje Murakami.

V Japonsku má nouzový stav platit minimálně do 31. května, přestože úřady avizovaly snahu některá omezení zrušit dřív, pokud se počet infikovaných občanů podaří dostat pod kontrolu. Tokio, které je epicentrem nákazy, v pondělí ohlásilo 15 nových případů. Za posledních 42 dnů je to poprvé, kdy číslo kleslo pod dvacítku.

Haruki Murakami, který bývá zmiňován jako kandidát na Nobelovu cenu za literaturu, je známý tím, že si střeží soukromí. Přesto již v minulosti jednou za pár měsíců uváděl vlastní rozhlasovou show. Spisovatel si už v dospívání oblíbil jazzovou hudbu a v rozhovorech mluvil o tom, že se snaží psát v podobném rytmu. Se svou ženou Joko si ještě jako univerzitní studenti otevřeli jazzový klub, který pak provozovali po dobu sedmi let, připomíná agentura Reuters.

Murakamiho rozhlasový pořad uvede příští pátek 22. května rádio Tokyo FM vysílající na frekvenci 80,0MHz a dalších 38 japonských rozhlasových stanic.

Agentura AFP píše také o dalším případu, kdy se Japoncům v karanténě věnují osobnosti tamní kultury. Tošio Suzuki, bývalý prezident Studia Ghibli produkujícího animované filmy oscarového režiséra Hajaa Mijazakiho, na internetu zveřejnil návod, jak nakreslit postavičku Totora.

Jedná se o bytost z Mijazakiho známého animovaného snímku Můj soused Totoro z roku 1988. Ten vypráví o dvou sestrách a jejich přátelství se zvláštními lesními duchy.

Zhruba minutovým videem chtěl Suzuki pomoct zabavit japonské děti, které kvůli nouzovému stavu nemohou chodit do školy. "Dobrý den všem. Naučím vás, jak kreslit Totora," usmívá se producent ve videu, které je prvním z plánovaného cyklu.

Následně štětcem začíná kreslit Totora, jenž podle AFP připomíná něco mezi kočkou, sovou a mývalem. Podle Suzukiho je nejdůležitější nakreslit Totorovy oči dost daleko od sebe. "Všichni, prosím, malujte," loučí se ve videu producent.

Tošio Suzuki ukazuje, jak nakreslit Totora. | Video: Al Arabiya English
 

Právě se děje

Další zprávy