Jak Google potkal WikiLeaks. Assangova kniha je o Schmidtovi

jla
26. 9. 2014 16:26
Po dvou letech "vězení" na Ekvádorské ambasádě v Londýně vydal zakladatel portálu WikiLeaks Julian Assange knihu inspirovanou jeho tajným setkáním s vrchním předsatvitelem společnosti Google.
Eric Schmidt a Julian Assnage se tajně setkali v roce 2011
Eric Schmidt a Julian Assnage se tajně setkali v roce 2011 | Foto: Aktuálně.cz

New York - Na konci září vyšla nová kniha Juliana Assange, spoluzakladatele WikiLeaks. Autor si na čtvrtečním křtu ve Spojených státech v sídle Babycastles virtuálně připil s hosty přes videochat. Dav převážně mladých Američanů popíjel pivo a poslouchal řeč krále hackerů.

"Porovnejme vize Googlu a Národní bezpečnostní agentury (NSA). NSA říká: Chceme shromáždit všechna privátní data, podívat se na ně, uložit je, roztřídit a využívat. Vize Googlu je pro změnu taková: Chceme shromáždit všechna privátní data, podívat se na ně, uložit je, roztřídit a pak tyto profily prodat inzernetům. Vážně. Jsou si tak podobní," začal svůj projev Assange.

Tajné setkání WikiLeaks a Googlu v roce 2011

Assange neopustil Ekvádorské velvyslanectví v Londýně od roku 2012. Zatímco ho proklínají státníci, uznávají radikálové a napodobují anarchisté po celém světě. "Dostal jsem šanci přemýšlet a psát," komentoval Assange.

Kniha When Google Met WikiLeaks (Jak Google potkal WikiLeaks) vychází z tajného setkání Juliana Assange s Ericem Schmidtem, výkonným ředitelem společnosti Google v roce 2011. Dialog působí jako futurologické setkání dvou proroků, Schmidt však Assange už dříve nazval velmi paranoidním.

Assange: Schmidt nerozumí geopolitice

Assange se pustil i do kritiky Schmidtovy knihy How Google Works (Jak funguje Google). "Schmidt je mi velmi podobný, je chytrý, velmi chytrý a rychle chápe strukturu systému. Ale je tak strašně banální," tvrdí Australan.

Podle něj se Schmidt nedokáže briskně pohybovat ve světě geopolitiky. Assange také kritizoval dětinskou estetiku Googlu, jež deformuje firemní agendy. "Nikdo ze začátku nerozuměl nukleárním zbraním. Ale stejně jako internet teď ovlivňují světovou geopolitiku," vysvětloval.

Schmidt: S NSA jsme nikdy nespolupracovali

Schmidtova nová kniha je vizuálně nápadně podobná té Assangově, jen úvodní citát je jiný. Místo Cítím zlo na knize stojí Cítím štěstí. "Mohla by tohle být jen šťastná náhoda," táže se zakladatel WikiLeaks.

"Google nikdy nespolupracoval s NSA. My důsledně bojujeme proti tomu, co NSA udělala," bránil se Schmidt v reakci na Assangova tvrzení už dříve.

Assangova kniha vyšla v nakladatelství OR Books.

 

Právě se děje

Další zprávy