Ivan Klíma a Jiří Peňás získali Cenu Ferdinanda Peroutky

ČTK ČTK
6. 2. 2014 17:52
Cena slouží ke zvýšení prestiže novinářské práce a vyzdvihuje osobnosti, které následují právě Peroutkův příklad.
Spisvatel Ivan Klíma a publicista Jiří Peňás získali Cenu Ferdinanda Peroutky.
Spisvatel Ivan Klíma a publicista Jiří Peňás získali Cenu Ferdinanda Peroutky. | Foto: ČTK

Praha - Laureáty Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2013 jsou spisovatel Ivan Klíma a publicista Jiří Peňás. Ocenění, které nese jméno významného českého novináře a publicisty, má sloužit zvýšení prestiže novinářské práce a vyzdvihovat ty osobnosti, které následují právě Peroutkův příklad.

Radši doma metařem

Pořadatelé při Klímově ocenění vzpomněli jeho dětství poznamenané transportem do Terezína, začátky jeho psaní i nejtužší léta normalizace, které ale tuto výraznou osobnost kulturního života neumlčely.

Vladimír Bako ve svém laudatiu připomněl, že Klíma psal již během studií reportáže pro Mladou frontu, své první redakční místo ale našel v Květech, odkud byl však za necelý rok vyhozen za kritickou stať Kádrový profil Karla Čapka. Klíma okusil také život v zahraničí, kde ale nezůstal, ač věděl, že ho v ČSSR nečeká snadný život. "Pro mne bude lepší dělat doma metaře, než tady univerzitního profesora," uvedl tehdy.

Jeho novinářská éra je spojena mimo jiné s Literárními novinami, v šedesátých letech psal i pro literární Květen, Hosta do domu, Tvář, Plamen, Orientaci, Divadlo. Řada jeho příspěvků, předmluv, článků a esejů se dostala do samizdatu i do zahraničních publikací, romány vycházely v překladech i česky v nakladatelství Škvoreckých Sixty-Eight v Torontu.

Ivan Klíma se po převratu k novinařině vrátil, psal opět pro obnovené Literární noviny, Mosty, Labyrint, Lidové noviny, Hospodářské noviny, Mladou frontu Dnes, České slovo, Reflex, Kmen a další časopisy. V Lidových novinách byl v letech 1994 - 2003 autorem oblíbeného týdenního Posledního slova. Ivan Klíma byl oceněn v roce 2002 prestižní mezinárodní Cenou Franze Kafky a roku 2003 Cenou společnosti pro vědy a umění.

Dokáže napsat cokoliv

Dnes druhý oceněný Jiří Peňás patří mezi nejvýraznější a zároveň nejoriginálnější publicisty současnosti, píše ve svém laudatiu Jan Dražan. Je prý svým způsobem s podivem, že se mu tohoto ocenění dostává až dnes.

"Ale právě možná o to je cena zaslouženější, podpořená více než dvaceti lety jeho psaní, myšlenek a názorů. Publikoval především v Respektu, Mladé frontě DNES, Týdnu, Lidových novinách," zmínil.

Jiří Peňás patří ke generaci autorů, kterou zrodil listopad 1989. Do revoluční doby vtrhla s elánem, nápady, nezatížená komunistickou cenzurou, ideologií a ptydepe stylem. Podle Dražana tak v době mediálních rychlokvašek Jiří Peňás patří nejen ke stálicím, ale zároveň k výjimkám, a to díky svému vzdělání, vědomostem a především neuvěřitelnému rozhledu. Zařadit jej do nějakých žánrových škatulek je navíc obtížné a v podstatě to nejde.

"Někdy se zdá, že dokáže napsat cokoliv: od literární recenze přes reportáž či esej po politický komentář až po vtipnou glosu. Mimochodem, to je jeho velký dar. Má ohromný smysl pro ironii. Nenásilnou, ale trefnou a většinou vážně vtipnou," poznamenal Dražan.

V předchozím ročníku Cenu Ferdinanda Peroutky dostali Petr Příhoda a Petr Fischer.

 

Právě se děje

Další zprávy