Ilustruji jen to, co mě baví, říká 85letý Adolf Born

ČTK ČTK, hrz
11. 6. 2015 16:34
Adolf je světově proslulý ilustrátor a karikaturista. V rodné zemi pak snad není člověka, který by se nikdy nesetkal s jeho tvorbou.
Ilustrátor Adolf Born
Ilustrátor Adolf Born | Foto: zlinfest.cz

Praha / Zlín - Zatím posledního ocenění se malíř a ilustrátor Adolf Born dočkal začátkem června na jubilejním 55. ročníku Zlín Film Festivalu (ZFF). Stalo se tak krátce před jeho 85. narozeninami, které slaví 12. června.

"Svou formou, rozsahem i originalitou jedinečná tvorba pana Adolfa Borna ovlivnila řadu generací a našla své uplatnění rovněž v oblasti filmové tvorby. Filmová a televizní díla vycházející z Bornovy laskavé poetiky patří k národním klenotům,“ uvedla programová ředitelka ZFF Markéta Pášmová.

Málokterý výtvarník je svým dílem tak zastoupen v českých domácnostech jako Adolf Born. Snad každý má doma Bornem ilustrovanou knihu, nosič s animovaným filmem z jeho dílny či alespoň plakát nebo malý obrázek plný svérázných postaviček či podivných zvířat. A téměř každý v Česku také bezpečně pozná jeho dílo a zná jeho výraznou tvář zdobenou majestátním knírem.

Historik umění František Dvořák ho označuje za "kouzelníka duchovního jasu", média bývá titulován "velmistr humorné grafiky".

Ze svého věku si nic nedělá a říká, že penze je dobrá, ale až po devadesátce. Jinak je to urážka. "Život, pokud nezasáhne vyšší mocnost, jako je ztráta v rodině, choroba a podobně, je vlastně sled groteskních a veselých situací. Jednu svou výstavu jsem nazval Veselá cesta životem. Já to tak beru, tak to má být," řekl před několika lety Born.

Grafik a ilustrátor Born, ale také i autor divadelních scén a kostýmů, si v kresbě, leptu a litografii vypracoval nezaměnitelný výtvarný projev vycházející z humorného a groteskního pojetí světa. Svými ilustracemi doprovodil více než 250 knih. Jsou mezi nimi například Kytice, Válka s mloky, Pohádky bratří Grimmů, Jak jsem potkal ryby, Robinson, Muž s dýmkou a houslemi,  Vynálezy pana Semtamťuka, nebo Pipi Dlouhá punčocha.

Bornovy ilustrace jsou úspěšné i v zahraničí, v posledních letech například ve Francii. Jméno si zde udělal především ilustracemi La Fontainových bajek, které byly v zemi jednou z nejprodávanějších knih roku 2000, ale například i Tří mušketýrů, Pohádek bratří Grimmů či legendy o Golemovi.

Mach a Šebestová či Žofka jsou slavné i ve světě

Ve světě filmu je Born známý příběhy Macha a Šebestové, seriálem Žofka a spol. či animovaným filmem Robinson Crusoe, námořník z Yorku. Se scenáristou Milošem Macourkem vytvořil přes 60 snímků. "Bohužel, co odešel do věčných lovišť Miloš Macourek, přestal jsem filmy dělat. Nemám už zapotřebí si zvykat na někoho jiného," řekl Born před několika lety.

K dalším jeho Večerníčkům patří třeba seriál Já, Baryk, nezaměnitelně napsaný a namluvený Františkem Nepilem.

Dříve bylo také možné Bornovu tvorbu takřka denně spatřit na stránkách novin a časopisů. Kreslený humor publikoval třeba v Lidových novinách, Mladém světě, Květech nebo ve Sluníčku a Mateřídoušce.

Proslulý karikaturista i vášnivý cestovatel

Vystavoval po celém světě, v roce 1974 byl v Montrealu vyhlášen nejlepším karikaturistou roku. Mezinárodní úspěchy v šedesátých a sedmdesátých letech mu mimo jiné otevřely hranice a mohl se tak věnovat další své velké vášni - cestování. Zážitky z cest shrnul v kresbách do knížky Born na cestách.

Jeho cílem jsou především výstavy, miluje Řecko a především Turecko. Sám se označuje za turkofila. Cestování považuje za druhou náplň svého života. "Rád si povídám s lidmi, kteří cestují. S těmi ostatními je možné hovořit tak o počasí...," říká. Nerad také hovoří s lidmi opačných názorů: "Co jsem dříve ztratil času diskusemi s těmi, co měli opačný názor! Teď je pozdravím a jdu dál... Kdysi by to bylo faux pas, teď se můžu chovat, jak chci."

Z dojmů z cest Born často čerpá náměty pro svou práci. Inspirují ho i historické a literární postavy, mytologie, divadlo, ale třeba i vzpomínky na staré pražské poutě. Ostatně zašlé časy někdejšího mocnářství jsou také jeho láskou. "Doba Františka Josefa měla morálku! Staří lidé se těšili vážnosti, smlouvy se stvrzovaly podáním ruky," říká. Sbírá starobylé přilby, klobouky a čepice. Svou knihu pamětí nazval Mým národům.

Příběhy ztroskotaného námořníka Robinsona Crusoa přivedly před sedmi desítkami let malého chlapce Adolfa Borna k lásce k ilustracím. "Když jsem dostal tuhle knížku ve svých 12 letech, tak jsem věděl, že bych k nim chtěl dělat obrázky. A to se mi splnilo, ilustroval jsem je a ještě jsem pak dělal se Stanislavem Látalem celovečerní loutkový film. Byl to splněný klukovský sen, je to bezvadný, že se to někdy podaří," říká Born.

Děti jsou vnímavější než dospělí

Připomněl, že když se v době jeho dětství dávaly dětem knížky, byl to "nóbl dárek", nebylo to tak běžné jako dnes a děti si takového dárku velmi vážily. "To už je pryč," říká. Vzpomíná také na zlatou éru českého, respektive československého animovaného filmu a na to, jak vnímaví dokážou být dětští diváci.

"Musí se k tomu ale vychovávat, to dnes taky trochu chybí," míní. Ve filmech, na nichž spolupracoval se slavnými českými animátory, děti velmi dobře poznaly, že se blíží gag a nepotřebovaly mít všechno tak doslovné jako dnes, dodává.

Když pracuje na ilustracích, nevidí prý rozdíl mezi dospělým a dětským čtenářem. "Děti reagují trochu jiným způsobem, jsou taky velmi kritické, když dáte někomu do ruky šavli, ale v textu není, tak hned se ptají, co tam dělá ta šavle. Berou ale zase takové moje drobnosti, když třeba nějakou dramatickou situaci doplním pozorovatelem v podobě kočky na zídce, tak to berou, smějí se tomu," popisuje své zkušenosti.

Na dvou pražských vysokých školách vystudoval v 50. letech ilustraci a karikaturu. "To byly dvě disciplíny, které mě od začátku bavily," říká Born.

Ilustruji jen to, co mě baví

Večerníček letos slaví 50. narozeniny. Česká televize proto vyčistila a převedla do vysokého rozlišení některé oblíbené pohádky včetně Boba a Bobka. „Vypraní“ králíci se na obrazovce objeví 23. dubna.
0:25
Večerníček letos slaví 50. narozeniny. Česká televize proto vyčistila a převedla do vysokého rozlišení některé oblíbené pohádky včetně Boba a Bobka. „Vypraní“ králíci se na obrazovce objeví 23. dubna. | Video: Filip Rožánek

Kromě mnoha dalších počinů jsou za ním desítky ilustrací ke knihám. Zpravidla k hodně dobrým knihám. Většinou platí, že vidí-li čtenář knihu s ilustracemi Adolfa Borna, může si být takřka jist, že to nebude žádné tuctové čtení.

"Pro mě hraje roli, zda mě rukopis zaujme. Když mě nezaujme, tak jej velmi zdvořilým způsobem odsunu s tím, že mám plno jiné práce. Když je to to, co mi vyhovuje, hned radostně říkám, že ano," říká k výběru témat, která ilustruje. V poslední době vyšlo několik knížek, na kterých pracoval s básníkem Jiřím Žáčkem.

"S Jiřím Žáčkem spolupracuji delší dobu, on je odborník na vybírání různých pohádek a pověstí. Právě jsme spolu dodělali Ezopovy bajky, on je převyprávěl do modernější podoby. Já totiž miluju bajky a bajkaře a společně jsme vydali tři nejdůležitější, La Fontaina, Krylova a teď právě Ezopa," říká o své nejnovější knize. S Jiřím Žáčkem také vydali tři knížky pohádek z celého světa.

Milovník vína, psů a lyžování a Rytíř umění

Syn železničáře z česko-rakouského pomezí a vídeňské Češky Born se pokládá za Středoevropana a netají se kritikou svých spoluobčanů: "Češi potřebují vychovávat a vychovávat. Je to netolerantní národ, naivně nacionalistický a veskrze neslušný."

Milovník vína, psů a lyžování Born se narodil 12. června 1930 v Českých Velenicích. Studoval v ateliéru Antonína Pelce na Vysoké škole umělecko-průmyslové, poté na Akademii výtvarných umění. V roce 1962 se oženil s Emilií Kašákovou. Dva roky poté se jim narodila dcera Erika, nyní uznávaná malířka a sochařka.

Born je držitelem četných ocenění, mimo jiné české medaile Za zásluhy I. stupně a francouzského řádu Rytíř umění a literatury. Jeho jméno nese jeden z asteroidů objevený astronomy v Ondřejově.

 

Právě se děje

Další zprávy