Hlavní Cenu Miroslava Ivanova za literaturu faktu získal Petr Čornej

ČTK ČTK
11. 1. 2021 15:05
Historik specializující se na dějiny pozdního středověku Petr Čornej získal hlavní Cenu Miroslava Ivanova za knihu o Janu Žižkovi v kategorii Literatura faktu. Publikaci nazvanou Jan Žižka - Život a doba husitského válečníka vydala předloni Paseka. Slavnostní udílení se uskuteční v Jaroměři-Josefově po skončení nouzového stavu.
Historik Petr Čornej v Táboře podepisuje svou knihu o Janu Žižkovi, kterou vydalo nakladatelství Paseka.
Historik Petr Čornej v Táboře podepisuje svou knihu o Janu Žižkovi, kterou vydalo nakladatelství Paseka. | Foto: ČTK

Ve 20. ročníku Cen Miroslava Ivanova porota pod vedením Stanislava Tumise vybírala ze 101 titulů, které vloni přihlásilo 37 nakladatelství. O výsledcích informoval pořádající Klub autorů literatury faktu.

Devětašedesátiletý Čornej se vedle vědeckých prací a učebnic dlouhodobě věnuje popularizační činnosti. Mezi jeho úspěšné televizní projekty patří seriál Kronika česká nebo dokumentární film Vzestup a pád kněze Jana pro Českou televizi.

Monumentální práce o Žižkovi, která má 856 stran, završuje autorův celoživotní odborný zájem o husitství. Práce na Žižkově monografii včetně přípravných prací mu trvala 16 let. "Kdybych to vzal od prvotního nápadu, tak 60 let. Protože když mi bylo osm a vyrůstal jsem na Žižkově, říkal jsem si: To je takový hrdina, že o něm jednou napíšu knihu," uvedl dříve Čornej v rozhovoru pro deník Právo.

Kocáb vyhrál s bestsellerem

V kategorii Memoárová a biografická literatura zvítězil Michael Kocáb s knihou Vabank 1989-1991: Sametová revoluce, odsun sovětských vojsk, vydanou společností Euromedia Group. Kniha má od vydání v roce 2019 pět dotisků a stala se bestsellerem, prodalo se přes 13 tisíc výtisků.

Cenu v kategorii České dějiny porota udělila Daně Dvořáčkové-Malé, Martinu Holému, Tomáši Sterneckovi, Janu Zelenkovi a kolektivu za knihu Děti a dětství: Od středověku na práh osvícenství. Vydal ji Historický ústav Akademie věd České republiky s Nakladatelstvím Lidové noviny.

Publikace Bohuslava Litery nazvaná Od Stalina ke Gorbačovovi: Mezinárodní politika a postavení komunistické supervelmoci 1945-1991, kterou připravilo nakladatelství Dokořán, uspěla v kategorii Světové a vojenské dějiny a dějiny genocid.

Cenu v kategorii Regionální dějiny získali Zdeněk Kment a Ladislav Baletka za knihu Rozmarné hostince valašské ve Valašském Meziříčí, Vsetíně, Rožnově a jinde na Valašsku. Vyšla pod značkou Zdeněk Kment Echo Books.

Z nakladatelů porota jako nejlepší ocenila Vedutu vedenou Pavlem Ševčíkem.

V kategorii Politické vědy, filozofie a náboženství patří cena Zdeňku Kárníkovi za knihu Na úsvitu dějin české sociální demokracie: Od prvopočátku hnutí k základům moderní politické strany. V kategorii Literární vědy a uměnovědy porotu nejvíce zaujala publikace Jana Halady Albatros: 70 let na křídlech dětské literatury.

Příběh samurajů: Život a svět válečníků starého Japonska od Romana Kodety bodoval u poroty v kategorii Ostatní literatura faktu. Cenu za celoživotní dílo v literatuře faktu udělili Jiřímu Kovaříkovi a Cenu za trvalý přínos české a slovenské literatuře faktu Ivanu Kamencovi.

Miroslav Ivanov, jehož jméno ocenění nese, patřil mezi nejvýraznější představitele české literatury faktu. Kromě více než tří desítek knih, z nichž mnohé vyšly v zahraničí, byl autorem téměř tisícovky novinových článků, více než 170 rozhlasových relací a desítek televizních pořadů. Jaroměřský rodák zemřel 23. prosince 1999 ve věku 70 let. Klub autorů literatury faktu od roku 1991 propaguje tento specifický žánr.

 

Právě se děje

Další zprávy