Hilary Mantelová zavraždí Margaret Thatcherovou

Kultura Kultura
19. 1. 2014 17:10
Nejvlivnější britská spisovatelka vydá novou knihu letos v září.
Foto: Profimédia

Londýn, Praha - Nejvlivnější autorka současné britské literární scény Hilary Mantelová se v nové knize obejde bez historické postavy Thomase Cromwella, který jí už dvakrát zajistil Man Booker Prize i Costa Book Award v románech Wolf Hall a Předveďte mrtvé.

V září by jí měla v Británii vyjít sbírka deseti povídek The Assassination of Margaret Thatcher. A bývalá premiérka, které loni zemřela, bude skutečně jednou z postav knihy, potvrdil vydavatel pro BBC.

Předchozí bestsellery Hilary Mantelové se odehrávaly za vlády krále Jindřicha VIII. v 16. století. První dva romány z plánované trilogie byly nedávno upraveny i do divadelních inscenacích pro Royal Shakespeare Company.

V povídkách o vraždě Železné lady se Mantelová vrací dějově do současnosti. "Její poslední dva romány zkoumaly, jak vznikala moderní Anglie, Atentát na Margaret Thatcherovou nám ukáže, kam jsme se dostali," řekl Nicholas Pearson z nakladatelství 4th Estate.

Fanoušci se ovšem také nemohou dočkat završení trilogie o Thomasi Cromwellovi, ovšem Mantelová je vyzývá k trpělivosti, protože jí prý psaní může trvat i desítky let. Ještě loni ale Mantelová slibovala, že román The Mirror and the Light vyjde v roce 2015.

Hilary Mantelová, nositelka Řádu britského impéria (od roku 2006), bývalá sociální pracovnice a prodavačka v obchodním domě, debutovala v roce 1985 románem Every Day is Mother's Day (Každý den je Den matek). Dosud vydala 12 knih, za které získala celou řadu literárních ocenění, mj. Knihu roku Sunday Express za rok 1992 či Hawthornden Prize pro rok 1996. Man Booker Prize získala v letech 2009 a 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy