Hedvábník následuje Volání kukačky. V únoru i česky

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 1. 2015 13:03
Druhý detektivní román, který J. K. Rowlingová vydala pod pseudonymem Robert Galbraith, vyjde v českém překladu 20. února.
J. K. Rowlingová.
J. K. Rowlingová. | Foto: ČTK

Praha - Druhý díl detektivní série, kterou pod pseudonymem Robert Galbraith napsala britská spisovatelka J. K. Rowlingová, vyjde v českém překladu kolem 20. února. Knihu v originále nazvanou The Silkworm vydá nakladatelství Plus pod názvem Hedvábník stejně jako úvodní Volání Kukačky v překladu Ladislava Šenkyříka. Toho se prodalo v Česku výjimečných padesát tisíc kusů.

Slavná autorka knížek pro děti o Harrym Potterovi vydala před dvěma lety detektivku pod pseudonymem - údajně aby ji nezatížila vlastním jménem. Kniha měla pozitivní ohlasy už předtím, než se její identita prozradila. Druhý díl vyšel v Británii loni v červnu a řada recenzentů jej pochválila ještě před vydáním.

Krimiromány Roberta Galbraitha spojuje hlavní postava soukromého detektiva, válečného veterána z Afghánistánu Cormorana Strika. Zatímco v první Galbraithově knize Strike řešil smrt slavné modelky Luly Landryové a pronikal do světa bohatých mužů a krásných žen, v druhé vyšetřuje zmizení slavného spisovatele, který ve svém románu dost nelichotivě vykreslil skutečné osoby.

I čeští čtenáři si Cormorana Strika, který má mnoho sympatických lidských nectností a neduhů, oblíbili.

"Prodeje Volání kukačky naplnily naše očekávání, v tuto chvíli se blíží hranici padesáti tisíc prodaných kusů," uvedla mluvčí skupiny Albatros Media Kateřina Obadalová.

Rowlingová dopisuje třetí detektivku a nechala se slyšet, že plánuje napsat víc detektivních románů vydávaných pod pseudonymem, než kolik vytvořila knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.

 

Právě se děje

Další zprávy