Trumpa zastaví jedině Harry Potter. Čtenáři knihy J. K. Rowlingové lépe rozeznají zlo, tvrdí vědci

pej
23. 8. 2016 14:37
Spisovatelka a autorka bestsellerů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi patří dlouhodobě mezi kritiky republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Z výsledku poslední studie provedené na univerzitě v Pensylvánii navíc vyplynulo, že stejně na čtenáře působí i její knihy. Podle výzkumů jsou lidé po přečtení příběhů J. K. Rowlingové k Trumpovi mnohem kritičtější.
Zastaví Donalda Trumpa až Harry Potter?
Zastaví Donalda Trumpa až Harry Potter? | Foto: Warner Bros

Harry Potter by podle vědců z americké univerzity v Pensylvánii mohl "porazit" kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Píše o tom web deníku The Guardian. 

Výzkumy naznačily, že fanoušci slavného čarodějnického učně jsou k Trumpově politické rétorice a postojům mnohem kritičtější. Ze studie provedené na zhruba tisícovce Američanů různého vzdělání, pohlaví a politické příslušnosti rovněž vyplývá, že čím více knih o Potterovi lidé přečetli, tím víc republikánského kandidáta kritizují.

Účastníci odpovídali v letech 2014 a 2016 na dotazy týkající trestu smrti, muslimů a politiky Donalda Trumpa. Ti, co knihy o Harrym Potterovi četli, byli k Trumpovi ve výsledném bodování jednoznačně kritičtější, a to nezávisle na svých politických preferencích. 

"Pro čtenáře Harry Pottera je jednoduše těžké ignorovat podobnost mezi Donaldem Trumpem a mocichtivým lordem Voldemortem," uvedla vedoucí studie Diana Mutzová.

Podle ní knihy J. K. Rowlingové pomáhají lépe rozlišovat dobro od zla. Filmové adaptace ale takovou schopnost nemají. "V knihách konstantně vítězí dobro a láska nad agresí a předsudky. Jde o mocné a pozitivní téma a není divu, že čtenáři toto poselství pochopili," dodala Mutzová s tím, že Harry Potter může zastavit tažení Donalda Trumpa stejně jako Voldemorta.

Morální a etické principy obsažené v příbězích se rovněž mohou stát vodítkem v boji proti despotismu a tyranii na celém světě, nejenom ve Spojených státech, upozorňuje studie.

Sama Rowlingová patří dlouhodobě k velkým Trumpovým kritikům a o výsledcích studie informovala fanoušky na svém Twitteru s velkým potěšením. Kriticky se na adresu republikánského kandidáta autorka bestsellerů vyjadřovala už v minulosti.

V otevřeném dopise ho v červnu označila kvůli postojům k imigraci a muslimům za fašistu. "Má temperament barového vyhazovače, vysmívá se násilí, které propuká na jeho shromážděních, a hrdě opovrhuje ženami a menšinami. Bůh pomáhej Americe i celému světu," napsala.

Trumpa po jeho loňském projevu, kdy vyzval k uzavření hranic před všemi muslimy, kteří chtějí přicestovat do USA, přirovnala k lordu Voldemortovi. 

Hledáte-li stále nějaký pořádný důvod, proč se Donalda Trumpa vlastně bát, zde ho máte, tvrdí komentátor Hospodářských novin Teodor Marjanovič. | Video: Teodor Marjanovič
 

Právě se děje

Další zprávy