Halíkovo dílo Chci, abys byl se v USA stalo Knihou roku v oblasti filozofie

ČTK ČTK
25. 6. 2017 12:00
Kniha Tomáše Halíka Chci, abys byl (I Want You To Be), věnovaná tématu lásky především z teologického pohledu, získala v sobotu na výročním zasedání v Chicagu zlatou medaili a titul Kniha roku v oboru filozofie. Výsledky klání Asociace amerických knihoven desítkách kategorií organizátoři zveřejnili na internetu.
Teolog Tomáš Halík
Teolog Tomáš Halík | Foto: René Volfík - archiv Economia.

Chicago/Praha -Titul českého teologa Tomáše Halíka Chci, abys byl vydalo v roce 2012 české Nakladatelství Lidové noviny a loni v anglickém překladu nakladatelství University of Notre Dame Press. O jeho ocenění Kniha roku rozhodla v Chicagu porota složená ze čtenářů, knihovníků a knihkupců. Anketu pořádá Asociace amerických knihoven.

Žil jsem v New Yorku o konzervách a rýži, už jsem to skoro chtěl vzdát a pak jsem se potkal se svoji agentkou, říká spisovatel Jaroslav Kalfař. | Video: Martin Veselovský

Podle jedné z recenzí dílo nabízí nové úhly pohledu na lásku k Bohu, na lásku k sobě samému i na lásku k bližním včetně nepřátel

"Tomáš Halík oživuje staré pochopení dřívějších církevních učenců, že víra by měla být vnímána spíše jako cesta než jako pevně dané obydlí. Jeho meditace o tom je plná svěžích pohledů, jež obnovují staré pravdy…," ocenil knihu Charles Taylor, emeritní profesor kanadské McGillovy univerzity.

Český teolog, kněz a filozof Tomáš Halík je mimo jiné držitelem prestižní Templetonovy ceny označované jako "duchovní Nobelova cena".

Jeho práce byly přeloženy do 18 jazyků a získaly řadu ocenění. Je mezi nimi i cena za nejlepší teologickou knihu Evropy let 2009 a 2010 od Evropské společnosti pro katolickou teologii, již dostal soubor esejů Vzdáleným nablízku, který je věnován dialogu víry a ateismu.

Proč je nadávka "pražská lumpenkavárna" urážkou prostého lidu? Odpovědi nabídne filozof a teolog Tomáš Halík v prvním díle pořadu DVTV Apel. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy