Goncourtovu cenu obdržel Senegalec Sarr, vypráví o hrdinovi s prohřešky

ČTK Kultura ČTK, AFP, Kultura
3. 11. 2021 14:32
Nejprestižnější literární ocenění frankofonního světa, Goncourtovu cenu, ve středu získal Senegalec Mohamed Mbougar Sarr za román La plus secrète mémoire des hommes (Nejtajnější vzpomínka lidí). Jeho čtvrtou prózu inspiroval osud malijského spisovatele Yamba Oulologuema, píše agentura AFP.
Jedenatřicetiletý Mohamed Mbougar Sarr už je autorem čtyř románů.
Jedenatřicetiletý Mohamed Mbougar Sarr už je autorem čtyř románů. | Foto: Momar Niang

Jedenatřicetiletý Sarr je prvním držitelem Goncourtovy ceny ze subsaharské Afriky a historicky druhým nejmladším. Jeho vítězství bylo podle listu Le Monde očekávané, protože kniha sklízela pozitivní ohlasy u kritiků nebo v anketách. Spisovatel však známý není, jeho knihy vydávají nezávislá malá nakladatelství jako Philippe Rey nebo Jimsaan.

Sarrův zatím poslední román není snadno srozumitelný a rozhodně není pro každého, píše Le Monde. Hrdina, spisovatel s prohřešky z minulosti, objeví bájné literární dílo a kvůli pátrání po jeho autorovi přezdívaném "černý Rimbaud" putuje ze Senegalu přes Francii, kde potkává další mladé africké spisovatele, až do Argentiny.

V příběhu je možné najít smyslnost, politická témata i narážky na francouzskou koloniální minulost. A také mnoho humoru, dodává list.

Mohamed Mbougar Sarr se narodil v senegalském Dakaru jako nejstarší ze šesti dětí lékaře. Říká o sobě, že byl dobrým studentem, nadšeným čtenářem a snažil se stát vzorem pro sourozence. Vystudoval literaturu a filozofii na prestižní pařížské École des Hautes Études en Sciences Sociales. První kniha mu vyšla ve 24 letech.

Goncourtova cena je udělována od roku 1903 a nese jméno dvou spisovatelů konce 19. století, bratrů Edmonda a Julesa Goncourtových. Vítěz dostává symbolický šek na deset eur, prestiž ocenění mu ale zpravidla přinese vysoké prodeje. Vloni se laureátem stal Hervé Le Tellier.

Odborná porota ve středu rovněž oznámila letošního vítěze Renaudotovy ceny, kterou získala Belgičanka Amélie Nothombová za knihu Premier sang (První krev). Několik jejích titulů vyšlo také v Česku, naposledy před devíti lety Životopis hladu vydaný nakladatelstvím Mladá fronta. Letošní novinku, fiktivní memoáry, Nothombová věnovala památce svého loni zesnulého otce.

Renaudotova cena vznikla roku 1926 a získala jméno po lékaři Théophrastu Renaudotovi ze 17. století, který je pokládán za otce francouzské žurnalistiky.

 

Právě se děje

Další zprávy