Festival spisovatelů letos oslaví krásu, přijede feministka Greerová

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 5. 2019 17:11
Festival spisovatelů Praha, který patří k nejznámějším zdejším literárním přehlídkám, se letos uskuteční od 16. do 20. října opět v českém Senátu. Motto bude znít Krása spasí svět.
Germaine Greerová je autorkou Eunušky, jednoho z klíčových feministických textů.
Germaine Greerová je autorkou Eunušky, jednoho z klíčových feministických textů. | Foto: ČTK/AP

Jako prvního hosta nyní pořadatelé představili australskou spisovatelku Germaine Greerovou, jednu z představitelek feministického hnutí 2. poloviny 20. století.

Foto: ČTK/AP

Greerová je autorkou mnoha populárních knih, především Eunušky (The Female Eunuch) z roku 1970. Ta se stala mezinárodním bestsellerem a formovala názory mnoha podobně smýšlejících lidí.

Germaine Greerová se narodila roku 1939 v australském Melbourne a patří k pozoruhodným intelektuálkám moderní doby. Roku 1956 získala bakalářský titul na pedagogické fakultě Melbournské univerzity. Po promoci se přestěhovala do Sydney, kde se stala členkou levicové anarchistické organizace Sydney Push, jež kromě jiného odmítala monogamii.

V roce 1963 Greerová obdržela doktorát a začala učit na univerzitě v Cambridge. Ve své disertační práci se věnovala raným shakespearovským komediím. Roku 1989 se na Cambridge vrátila, později přešla na univerzitu ve Warwicku, kde učí dosud. Působí na katedře anglické a komparativní literatury.

Počínaje publikací prvního literárního textu názory Greerové vzbuzovaly kontroverze. Zabývala se věcmi, kterým se ostatní tehdy ještě vyhýbali. "Její práce o sexu, vztazích, menstruaci, manželství, o konzumním stylu života, odmítající předstírat, že ženy nekrvácejí a nesouloží, boří hranice mezi tím, co děláme a co píšeme," uvádějí pořadatelé festivalu.

Kniha Eunuška je jedním z klíčových feministických textů, které se objevily začátkem 70. let. Je součástí takzvané druhé vlny feminismu, navazující na úsilí první etapy ze začátku století a vyrůstající z obecného radikálního odporu vůči establishmentu a z boje za občanská práva v 60. letech.

Druhou vlnu feminismu ve Spojeném království a v USA charakterizovalo revoluční zpochybnění tradičních názorů na to, co je politické.

Feministické hnutí bylo, zvláště v Británii, jedním z radikálních a idealistických uskupení vyrostlých z levicové politiky, avšak autorky jako Greerová rozšířily představu o politice i mimo hranice tradičních asociací s politikou. Zahrnuly do ní aspekty každodenního života, jenž byl do té doby považován za striktně osobní - sexualitu, reprodukci, vztahy, násilí na ženách či rodinný život.

K pracím Germaine Greerové patří Překážkový běh, Sex a úděl, Změna, Celá žena, Shakespearova manželka, Kluk, O zuřivosti a znásilnění. Eunušku v českém překladu Pavly Jonssonové roku 2001 vydalo nakladatelství One Woman Press. Kromě toho nakladatelství Argo v 90. letech v překladu Stanislavy Pošustové-Menšíkové publikovalo také práci Greerové o Williamu Shakespearovi.

Proti pozvání Greerové se na facebookové stránce Festivalu spisovatelů Praha vyjádřili různí aktivisté, kterým vadí autorčiny názory na transgenderové osoby. "Nejzákladnějším elementem svobodné společnosti je diskuze neboli výměna názorů," reagovali pořadatelé. Greerovou prý pozvali proto, že tématem letošního ročníku je krása a Greerová napsala několik knih o kráse lidského těla.

"To, že dáváme prostor jinému názoru, neznamená, že se Festival spisovatelů Praha s tímto názorem ztotožňuje. Naopak dává veřejnosti možnost vyjádřit mu svůj protichůdný názor. Musíme spolu mluvit," dodávají organizátoři.

Festival spisovatelů Praha se v Praze koná od roku 1991, do české metropole od té doby přivezl desítky renomovaných světových autorů včetně Lawrence Ferlinghettiho, Salmana Rushdieho, Williama Styrona, Margaret Atwoodové, Iana McEwana nebo nobelistů Orhana Pamuka, Herty Müllerové, Harolda Pintera, Wole Soyinky či Světlany Alexijevičové. Prezidentem festivalu je v Praze žijící americký básník Michael March.

 

Právě se děje

Další zprávy