Frankfurtský knižní veletrh zrušil hlavní část, od vlády dostane čtyři miliony eur

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 9. 2020 12:45
Frankfurtský knižní veletrh bude letos kvůli koronavirové pandemii převážně virtuální. Pořadatelé zrušili jeho hlavní část ve veletržních halách, tedy prezentaci více než 800 vystavovatelů ze 40 zemí. Akce se má uskutečnit mezi 14. a 18. říjnem.
Frankfurtský knižní veletrh vloni navštívilo 302 tisíc lidí.
Frankfurtský knižní veletrh vloni navštívilo 302 tisíc lidí. | Foto: ČTK/DPA

Jedná se o špatný signál pro všechny evropské knižní veletrhy, včetně českého Světa knihy, které doufaly, že hladký průběh akce ve Frankfurtu by půl roku po začátku pandemie v Evropě mohl znamenat opatrný návrat k dřívějšímu masovému setkávání čtenářů.

Podle agentury Bloomberg však v Německu momentálně přibývá nakažených koronavirem nejvyšším tempem od dubna.

"Kvůli aktuálně platným cestovním omezením nemohou být četné stánky zemí realizovány dle plánu," vysvětlují pořadatelé. Podle nich karanténní opatření, s nimiž se počítá od října, prakticky znemožní účast evropským vystavovatelům i odborné veřejnosti.

Mnohá nakladatelství předem ohlásila, že se největšího knižního veletrhu na světě letos nezúčastní. Ředitel Juergen Boos si posteskl nad ztrátami, které to přinese, ale oznámil, že nakladatelství budou mít k dispozici digitální obchodní platformu. "Zaměřujeme se nyní na virtuální nabídku a na akce ve slavnostní síni," upřesňuje Boos.

Podle plánu by se mělo uskutečnit slavnostní předání Německé knižní ceny 12. října i vyhlášení Mírové ceny německých knihkupců. Tu má 18. října převzít šestaosmdesátiletý indický ekonom a filozof Amartya Sen, který je laureátem Nobelovy ceny za ekonomii z roku 1998 a patří k předním myslitelům v otázkách globální sociální spravedlnosti.

Alespoň virtuálně by k příznivcům Frankfurtského knižního veletrhu měli promluvit skotský spisovatel Irvine Welsh, Francouzka Leila Slimaniová, keňská literátka Yvonne Adhiambo Owuorová, Američanka Karin Slaughterová nebo Skot John Niven.

Ve Frankfurtu letos mělo vystavovat 800 nakladatelů či knihkupců ze 40 zemí, i to je však nesrovnatelně menší číslo oproti loňským 7450 účastníkům ze 109 zemí. Vloni veletrh přivítal 302 tisíc návštěvníků, dodává časopis Publishing Perspectives.

Každou přihlášku zaslanou na letošní ročník pořadatelé automaticky konvertují na voucher k virtuální prezentaci, uvádí magazín Publishers Weekly. Kdo ho nebude chtít využít, dostane peníze zpět.

Na vývoj digitální platformy, která obslouží letošní ročník, podle ředitele Boose pořadatelé využijí peníze ze záchranného balíčku Neustart Kultur od německého ministerstva kultury. To již začátkem června poslalo tamní kultuře miliardu eur, z čehož frankfurtský veletrh dostane čtyři miliony eur, v přepočtu 106 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy