Francouzskou Goncourtovu cenu získala Lydie Salvayreová

ČTK ČTK
5. 11. 2014 15:33
Nejprestižnější francouzské literární ocenění udělila porota za román Neplakat, který se vrací do doby španělské občanské války ve 30. letech minulého století.
Lydie Salvayreová.
Lydie Salvayreová. | Foto: Reuters

Paříž - Nejprestižnější francouzské literární ocenění, Goncourtovu cenu, za letošní rok získala francouzská spisovatelka Lydie Salvayreová. Oceněna byla za svůj román Pas pleurer (Neplakat).

Román autorky, která se narodila v roce 1948 ve Španělsku, se vrací ke španělské občanské válce ve 30. letech minulého století. Zaznívá zde kromě jiného kritika teroru, který uplatňovali proti části obyvatel tehdejší nacionalisté s požehnáním katolické církve.

Gouncourtova cena se uděluje od roku 1903 a nese jméno dvou spisovatelů konce 19. století, bratrů Edmonda a Julese Goncourtových.

Desetičlenná porota, která se tradičně sešla v pařížské honosné restauraci Drouant, také rozhodovala o udělení tradiční Renaudotovy ceny. Tuto cenu za letošní rok získal Francouz David Foenkinos za román Charlotte, který se vrací k holokaustu.

Renaudotova cena vznikla v roce 1926 a získala jméno po lékaři Théophrastu Renaudotovi ze 17. století, jenž je pokládán za otce francouzské žurnalistiky.

Obě ceny nejsou spojeny s vysokými odměnami, ale laureátům zajišťují věhlas a dobrý prodej jejich děl.

 

Právě se děje

Další zprávy