Francouzi vykupují knihy Ernauxové. Gallimard jich dotiskne 900 tisíc

Kultura Kultura
12. 10. 2022 15:42
Od minulého čtvrtka, kdy Nobelovu cenu za literaturu získala spisovatelka Annie Ernauxová, už francouzské nakladatelství Gallimard objednalo dotisk 900 tisíc kusů jejích knih. Uvedl to časopis Livres Hebdo, podle nějž díla mizí z pultů knihkupectví nevídaným tempem.
Annie Ernauxová krátce poté, co se stala držitelkou Nobelovy ceny za literaturu.
Annie Ernauxová krátce poté, co se stala držitelkou Nobelovy ceny za literaturu. | Foto: ČTK/AP

Ernauxové prózu nazvanou Místo momentálně nelze sehnat ani na francouzském Amazonu, memoár Roky či kniha Událost budou dostupné nejdříve za měsíc dva, debutový román Prázdné skříně zbývá v nabídce posledních pěti pařížských knihkupectví. Svaz francouzských knihkupců za poslední týden eviduje desetinásobný zájem o díla Ernauxové.

Také podle deníku Le Figaro byly její práce prakticky všude vyprodány krátce poté, co minulý čtvrtek obdržela Nobelovu cenu za literaturu. Dvaaosmdesátiletá autorka se stala první francouzskou ženou, které tato pocta připadla. "Ve čtvrtek to oznámili a lidé okamžitě začali chtít její knihy. Večer už jsme na skladu neměli žádné," popisuje Elodie Murziová z pařížského knihkupectví Ici.

Fakt, že Gallimard chce do Vánoc poslat na pulty knihkupectví další téměř milion výtisků, je podle francouzských médií mimořádný. Právě toto nakladatelství obvykle dotisky nedělá, kvůli nedostatku papíru je navíc podobná operace v dnešní situaci obtížně proveditelná.

Dle zpravodajské televize BFM TV však má firma zkušenost z let 2008 a 2014, kdy Nobelovu cenu získali její autoři Jean-Marie Gustave Le Clézio a Patrick Modiano. Oběma narostla prodejnost děl zhruba na čtyřnásobek.

"Udělení Nobelovy ceny má výrazný efekt, vidíme, jak mohutně ovlivňuje poptávku po knihách Annie Ernauxové," potvrzuje Jean-Charles Grunstein, obchodní ředitel Gallimardu. Spisovatelka naposledy letos francouzsky vydala knihu nazvanou Le jeune homme. Té se za poslední čtyři týdny před udělením Nobelovy ceny prodalo 54 tisíc výtisků. Aktuální čísla od minulého čtvrtka ještě nejsou k dispozici.

Agentura AP už v úterý napsala, že knihy Annie Ernauxové pomalu začínají být nedostatkovým zbožím také v newyorských knihkupectvích nebo na americkém Amazonu. Na autorčino pondělní vystoupení v New Yorku lidé stáli frontu dlouho před začátkem a dovnitř se jich nacpaly stovky. Protože pro všechny nebylo místo, mnozí její vystoupení sledovali alespoň na obrazovce.

Švédská akademie, která Nobelovu cenu uděluje, ocenila Annie Ernauxovou za "odvahu a klinickou pronikavost, s níž odkrývá kořeny, odcizenost a kolektivní omezení osobní paměti". Francouzka "z různých úhlů zkoumá život poznamenaný nerovnostmi, jež se týkají pohlaví, jazyka a třídy", konstatovali porotci.

K českým čtenářům se krátce před vyhlášením ceny dostal memoár Roky, který v překladu Tomáše Havla vydalo nakladatelství Host.

 

Právě se děje

Další zprávy