Francouzi udíleli Řád umění a literatury, dostala ho i novinářka Irena Jirků

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 3. 2022 16:03
Insignie rytíře Řádu umění a literatury v úterý na francouzském velvyslanectví v Praze převzaly novinářka Irena Jirků, scenáristka a ilustrátorka Lucie Lomová plus spisovatelka Lenka Horňáková-Civade. Vyznamenání jim předal velvyslanec Alexis Dutertre u příležitosti Mezinárodního dne žen a letošního francouzského i českého předsednictví Rady Evropy.
Novinářka Irena Jirků.
Novinářka Irena Jirků. | Foto: Tomáš Nosil

Novinářka a spisovatelka Irena Jirků vystudovala historii a bohemistiku. Byla šéfredaktorkou časopisů Marianne a Sanquis, dlouho vedla páteční přílohu Hospodářských novin nazvanou Víkend a posléze Ego. Později byla zástupkyní ředitelky Nadace Charty 77 a sbírky Konto Bariéry, dnes působí na volné noze a přispívá do různých médií včetně serveru Aktuálně.cz.

Věnuje se zejména francouzské kultuře a literatuře. Protože za komunismu nikdy nedostala devizový příslib, Paříž poprvé navštívila s batohem na zádech až na jaře 1990. Posléze tam vyrazila na několik stáží. Jejích 26 rozhovorů s francouzskými literáty před několika lety knižně vydalo Argo pod názvem Na shledanou v Paříži. Kromě toho Jirků knižně zpracovala vzpomínky malíře Rudolfa Kundery, podnikatele Jaroslava Anděla i lékařů Zdeňka Ježka a Ervína Adama.

Lucie Lomová je autorka komiksů, ilustrátorka a výtvarnice. Obdržela komiksové ceny Muriel za knihy Divoši a Anna chce skočit. Její díla vycházejí v češtině a francouzštině. Lomová mimo jiné u příležitosti 100. výročí Francouzského institutu v Praze vytvořila komiks nazvaný Institut vzpomíná.

Třetí oceněná Lenka Horňáková-Civade píše a maluje. Narodila se v Prostějově, vystavovala v Česku i ve Francii, kde publikovala několik knih. Česky jí vyšly například Provence jako sen nebo Lanýže. Její zatím poslední román La symphonie du nouveau monde (Symfonie o novém světě) v českém překladu před dvěma roky vydalo opět Argo.

Řád umění a literatury dostávají lidé, kteří se vyznamenali uměleckou tvorbou nebo přispěli k rozvoji francouzské kultury. Cena má tři stupně: rytíř, důstojník a komandér. Důstojníkem se třeba před deseti lety, kdy slavila osmdesátiny, stala filmová kritička Eva Zaoralová.

K dalším oceněným z dřívějška patří filmaři Jiří Menzel a Věra Chytilová, básník Petr Král, operní pěvkyně Magdalena Kožená a Eva Urbanová, malíři Adriena Šimotová a Adolf Born, fotograf Josef Koudelka, spisovatel Bohumil Hrabal nebo historička umění Anna Fárová. Řád za svou dramatickou tvorbu obdržel i bývalý český prezident Václav Havel.

 

Právě se děje

Další zprávy