Firma vydá novou knihu Jordana Petersona, zaměstnanci kvůli tomu plakali

Kultura Kultura
26. 11. 2020 12:32
Zaměstnanci vydavatelství Penguin Random House kritizují své nadřízené za nápad vydat pokračování knižního bestselleru 12 pravidel pro život od kanadského profesora a klinického psychologa Jordana B. Petersona. V kanadské pobočce kvůli tomu vedení obdrželo desítky stížností, informoval časopis Vice.
Jordan B. Peterson na americké přednášce v září 2018.
Jordan B. Peterson na americké přednášce v září 2018. | Foto: Shutterstock

Podle něj při emotivním pondělním setkání ve firmě zaměstnanci "projevili hrůzu a plakali" z představy, že firma publikuje Petersonovu novinku. Vice.com to napsal s odvoláním na čtyři pracovníky Penguin Random House, kteří si nepřáli být jmenováni.

Management rozhodnutí hájí, zaměstnanci poukazují na Petersonovu popularitu v krajně pravicových kruzích. "Stal se symbolem nenávistných projevů, transfobie a nadřazenosti bílé rasy. Nehledě na to, co obsahuje jeho nová kniha, mi není příjemné pracovat ve firmě, která ho vydává," řekl jeden z oslovených, který je podle Vice.com členem LGBTQ+ komunity a setkání s managementem se zúčastnil.

Podle dalšího pracovníka jeho kolegové "plakali nad tím, jak Jordan Peterson ovlivnil jejich životy". Jednomu údajně zradikalizoval otce, druhý se obává, jak zveřejnění knihy poznamená jeho přítele s nebinární genderovou identitou.

S souvislosti s plánem vydat Petersonovu novinku obdržela interní komise Penguin Random House pro diverzitu a inkluzi alespoň 70 anonymních zpráv. Pouze "pár zaměstnanců" se za psychologa postavilo, dodává Vice.

Podle něj vedení firmy hájí Petersona s tím, že "pomohl milionům lidí na okraji společnosti, kteří by se jinak zradikalizovali". Dle kritiků je naopak Peterson tím, kdo radikalizuje druhé.

"Vydáváme spoustu knih od lidí z LGBTQ+ komunity. Bojím se, co takhle firma udělá pro to, aby cítili její podporu, když zároveň vydává někoho, kdo odmítá jejich existenci," řekl serveru další pracovník Penguin Random House.

Podle Vice.com všichni čtyři oslovení navrhují, aby firma věnovala výtěžky z prodeje Petersonovy novinky organizacím hájícím práva LGBTQ+ komunity.

"Okamžitě po oznámení, že vydáme novou knihu Jordana Petersona, jsme uspořádali setkání a poskytli zaměstnancům prostor, aby mohli vyjádřit své názory a nabídnout zpětnou vazbu. Zaměstnanci za tímto účelem zřídili anonymní komunikační kanál, který plně podporujeme. Rádi si vyslechneme vše, co mají na srdci, a všechny jejich otázky zodpovíme," reagovala firma.

Na článek serveru Vice.com odkázala na Twitteru také Petersonova dcera. "Jak zlepšit podnikání ve dvou krocích. Zaprvé: zjistěte, kdo z dospělých pláče. Zadruhé: vyhoďte je," připsala k němu.

Pokračování Petersonových 12 pravidel pro život nazvané Beyond Order: 12 More Rules for Life (Mimo řád: 12 dalších pravidel pro život) zveřejní Penguin Random House v březnu 2021. V Americe knihu vydá pod značkou Portfolio, ve Velké Británii pod hlavičkou Penguin Press.

V Česku práva na Petersonovy knihy vlastní nakladatelství Argo, 12 pravidel pro život publikovalo vloni v překladu Aleše Drobka.

Petersonova pravidla znějí například Narovnej se a vypni hruď, Chovejte se k sobě jako k někomu, za koho jste zodpovědní, Přátelte se s lidmi, kteří pro vás chtějí to nejlepší, Srovnávejte se s tím, jací jste byli včera, a ne s tím, jaký je někdo jiný dnes. Každé pravidlo autor rozepsal na desítkách stran.

Zdena Křikavová z Arga na dotaz Aktuálně.cz potvrdila, že nakladatelství vydá česky také Petersonovu avizovanou novinku, jen zatím neví, jestli to stihne do konce příštího roku.

Britský deník Telegraph v reakci na nejnovější dění vydal komentář, podle nějž někteří pracovníci vydavatelství nejsou s to docenit svobodu slova.

"Zaměstnanci nestávkují kvůli výši platu nebo pracovním podmínkám, ale kvůli myšlenkám, a to způsobem, který lze označit jen za dětinský," míní Telegraph, podle nějž dnes jedna část společnosti označuje druhé za nacisty, fašisty, transfobní nebo zastánce nadřazenosti bílé rasy jen proto, že jsou jiného názoru.

Naopak podle australského listu Sydney Morning Herald nelze stížnosti pracovníků Penguin Random House jen tak odmávnout. "Někteří se obávají, že Peterson zachází příliš daleko a že se stal jakousi rockovou hvězdou alternativní pravice. Podle nich Peterson radikalizuje nespokojené muže a těm stojícím na okraji společnosti pomáhá obhajovat své škodlivé názory na transgender osoby nebo ženy," upozorňuje australský deník.

Osmapadesátiletý profesor psychologie na Torontské univerzitě Peterson se dočkal širší pozornosti v září 2016. Tehdy na YouTube zveřejnil přednášku, v níž odmítl oslovovat studenty pomocí genderově neutrálních zájmen. Zároveň zkritizoval tehdy propíraný kanadský zákon upravující definici pohlaví.

V dalších letech se svými motivačními citáty nebo návody, jak uspět či osobnostně růst, nasbíral 3,25 milionu odběratelů na YouTube, v jednu chvíli si vydělával 80 tisíc dolarů z příspěvků čtenářů na serveru Patreon. Napsat knihu se rozhodl poté, co uživateli serveru Quora odpověděl na dotaz, "které podstatné věci by měl znát každý člověk". Petersonova reakce byla masově sdílená.

Knihy 12 pravidel pro život dosud Penguin Random House celosvětově prodal přes pět milionů výtisků.

Britský deník Guardian připomíná, že kvůli jeho názorům na transgender práva, pohlaví nebo rasu vloni anglická cambridgeská univerzita zrušila Petersonovi plánované hostování. Učinila tak po kritice ze strany studentů i vyučujících.

Situace, kdy zaměstnanci vydavatelství protestují proti edičnímu plánu sestavenému svými nadřízenými, není v USA či Kanadě ojedinělá. Podobně pracovníci firmy Hachette projevili nespokojenost, když se dozvěděli, že mají vydat paměti filmaře Woodyho Allena. Hachette nakonec couvla, knihu publikovala jiná společnost.

Další kauzu zažila opět Hachette, když vydávala novou pohádkovou knihu od autorky Harryho Pottera J. K. Rowlingové nazvanou Ikabog. Několik zaměstnanců anglické pobočky tehdy pohrozilo, že na knize nebudou pracovat na protest proti autorčiným názorům na transgender komunitu.

 

Právě se děje

Další zprávy