Začne festival filozofie. Přednášky budou mít přesah do hudby i astronomie

ČTK ČTK
24. 8. 2021 16:52
Dvě desítky hostů a mnoho přednášek, včetně těch s přesahem do astronomie či hudby, nabídne Evropský festival filozofie. Koná se ve Velkém Meziříčí od 29. srpna do 12. září na vnitřním nádvoří místního zámku a v klubu Jupiter.
Předloňský ročník Evropského festivalu filozofie navštívilo přes 5000 lidí, uzavřela jej inscenace Furianti on the Road z pražského Národního divadla.
Předloňský ročník Evropského festivalu filozofie navštívilo přes 5000 lidí, uzavřela jej inscenace Furianti on the Road z pražského Národního divadla. | Foto: Facebook.com/festivalfilozofie

Z filozofů ve Velkém Meziříčí vystoupí třeba Vojtěch Kolman, a to s přednáškou na téma umění a pravdy. Alice Koubová a Tereza Matějčková návštěvníkům sdělí, jak vidí přibližování filozofie laikům skrze umělecké formáty.

Tématem Tomáše Hříbka bude využití umělé inteligence pro uměleckou tvorbu. A například přednáška Ladislava Kvasze se zaměří na prostor mezi geometrií a malířstvím. Upozorní také na možnosti nových interpretací některých slavných děl.

"Festivalové téma se jako každoročně dotkne řady oblastí od filozofie, astronomie a matematiky přes hudební a divadelní vědu až po architekturu a umělou inteligenci," vypočítává Ondřej Ševeček, ředitel Filozofického ústavu Akademie věd. Ten má s Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně na starost program.

Akce se dále zúčastní například astrofyzik a popularizátor vědy Jiří Grygar nebo astronom a fotograf Petr Horálek. Návštěvníkům představí, co mají společného umění a vesmír.

"Hudební vědci a skladatelé jako Miloš Štědroň, Ivo Medek, Jiří Raclavský či Viktor Pantůček budou hovořit o vztahu mezi vědou a hudbou vůbec. Přiblíží, jak filozofové promlouvají v operách a jestli může hudba fungovat jako výzkumný nástroj," doplňuje za organizátory Jana Říhová.

Novinkou bude poslechová show s osobnostmi české vědy nazvaná Audioskop aneb Pořád o vědě. Součástí festivalového programu je i takzvaná filozofická kavárna nebo blok o vztahu vědy a architektury. Počítá se též s debatou na téma občanského vzdělávání ve školách a role filozofie v této oblasti.

Z doprovodného programu pořadatelé upozorňují na vernisáž České ceny za architekturu nebo koncert country skupiny Rangers - Plavci.

Evropský festival filozofie pořádá od roku 2005 místní Jupiter Club Velké Meziříčí s podporou města Velké Meziříčí, Kraje Vysočina a Akademie věd České republiky. Historii akce nyní mapuje nová publikace Filozofie pod mostem z pera zakladatele a ředitele přehlídky Milana Dufka.

 

Právě se děje

Další zprávy