Falešná židovka musí vrátit nakladateli 450 milionů

ČTK ČTK
13. 5. 2014 15:38
Misha Defonseca se sice přiznala, že její bestseller Přežít s vlky není založený na autentických vzpomínkách na holocaust, nyní musí ale navíc vrátit nakladateli peníze, které na něm vysoudila.
Kniha Přežít s vlky se stala mezinárodním bestsellerem. Není ovšem založená na reálných vzpomínkách, ale celá vymyšlená.
Kniha Přežít s vlky se stala mezinárodním bestsellerem. Není ovšem založená na reálných vzpomínkách, ale celá vymyšlená. | Foto: Profimédia

New York - Misha Defonseca, autorka světového bestselleru líčícího údajně skutečné vzpomínky na holocaust, která ale později musela přiznat, že si je vymyslela, má podle rozhodnutí amerického soudu vrátit nakladateli 22,5 milionu dolarů (asi 450 milionů korun), které na něm před lety vysoudila. 

V USA žijící belgická autorka v knize Misha: A Memoire of the Holocaust Years vylíčila údajně pravdivý příběh sebe coby židovské dívky, která žila se smečkou vlků a v sebeobraně zabila německého vojáka během druhé světové války.

Kniha vyšla v roce 1997 a v Evropě okamžitě slavila velký úspěch. Přeložená byla do dvaceti jazyků a v roce 2007 podle ní vznikl francouzský film Přežít s vlky. Pod stejným názvem knížka vyšla v roce 2005 v češtině.

V únoru 2008 ale musela Defonseca, jejíž pravé jméno je Monique de Waelová, přiznat, že valná většina toho, co kniha líčí, je nepravdivá - včetně toho, že není židovka, ale katolička a během války nebyla nucena opustit Belgii; dokazovaly to například dokumenty, podle nichž v roce 1943 začala v Belgii chodit do školy.

Než se potvrdila nepravdivost příběhu, Defonseca a její "stínová spisovatelka" Vera Lee, která se sepsáním knihy pomáhala, pohnaly nakladatele, Mt. Ivy Press L.P., před soud za porušení smlouvy. Tehdy vysoudila Leeová bezmála deset milionů dolarů a Defonseca 22,5 milionu dolarů.

Nyní odvolací soud v Massachusetts nařídil, že Defonsecaová musí peníze vrátit. "Tento případ je unikátní. Ale nepravdivost příběhu je nesporná," uvedl soudce Marc Kantrowitz v rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy