Facebookovému lidstvu vládne Harry Potter, ptáček a hobiti

Simona Beránková
1. 10. 2014 15:44
Projděte si žebříček dvaceti nejoblíbenějších knih, k němuž došli po vyhodnocení facebookového memu The Book Challenge studenti Stanfordovy univerzity.
Facebookové lidstvo čte nejvíc Harryho Pottera.
Facebookové lidstvo čte nejvíc Harryho Pottera. | Foto: Profimedia

Praha - Podobně jako se šířila výzva k polití se kbelíkem ledové vody, putuje už zhuba rok po sociálních sítích řetězový mem zvaný The Book Challenge. Úkolem nominovaných tentokrát není vykoupit se z charity, nebo do sebe naklopit pivo na ex, ale zapátrat v paměti po knihách, které je v životě nejvíc ovlivnily.

Jaké bylo zadání The Book Challenge?
Autor fotografie: Thinkstock

Jaké bylo zadání The Book Challenge?

Vyjmenujte 10 knih, které vás nějakým způsobem zasáhly. Nevěnujte tomu déle než pár minut a příliš nad tím nepřemýšlejte. Nemají to být ty správné knihy nebo nějaká velká literární díla. Mají to být prostě knihy, které vás ovlivnily.

Studenti ze Stanfordovy univerzity si dali práci a shromáždili na základě vyhledávání podle klíčových slov 130 tisíc statusů, ve kterých lidé bez velkého přemýšlení napsali seznam deseti knih, které byly pro jejich život stěžejní.

Není sice úplně jasné, jestli je zajímaly statusy napsané v různých jazycích nebo jen ty v angličtině, každopádně více než polovina těch, kteří byli zahrnuti pocházela ze Spojených států, desetina z Indie a šest procent statusů napsali Britové. Studenti všechny přečetli, roztřídili a sjednotili názvy uvedených knih tak, aby je mohli dál analyzovat.

Ságy vedou

V první fázi vytvořili studenti seznam pěti set nejčastěji zmiňovaných knih. Kritici a recenzenti si po přečtení listu sice mohou rvát vlasy, že se mezi nimi se umístila řada literárních braků, ale účelem memu skutečně není vyjmenovat nejkvalitnější nebo nejlepší díla literární historie.

Top 20 nejoblíbenějších knih
Autor fotografie: Warner Bros.

Top 20 nejoblíbenějších knih

1. Harry Potter (J.K. Rowling)
2. Jak zabít ptáčka (Harper Lee)
3. Pán prstenů (J. R. R. Tolkien)
4. Hobit (J. R. R. Tolkien)
5. Pýcha a předsudek (Jane Austen)
6. Bible
7. Stopařův průvodce po Galaxii (Douglas Adams)
8. Hunger Games (Suzanne Collins)
9. Kdo chytá v žitě (J.D. Salinger)
10. Letopisy Narnie (C.S. Lewis)
11. Velký Gatsby (F. Scott Fitzgerald)
12. 1984 (George Orwell)
13. Malé ženy (Louisa May Alcott)
14. Jana Eyrová (Charlotte Brontë)
15. Svědectví (Stephen King)
16. Jih proti severu (Margaret Mitchell)
17. A Wrinkle in Time (Madeleine L'Engle)
18. Příběh služebnice (Margaret Atwood)
19. Lev, čarodějnice a skříň - Letopisy Narnie (C.S. Lewis)
20. Alchymista (Paulo Coelho)

Kompletní Top 100 je možné najít ZDE

Na prvním místě se "opravdu nečekaně“ umístily souborně knihy J.K. Rowlingové o čarodějnickém učni Harry Potterovi, uvedla je víc než pětina těch, jejichž statusy se dostaly do výběru. Druhý byl Pulitzerovou cenou ověnčený román Jako zabít ptáčka (To Kill a Mockingbird) od Harper Leeové z roku 1960, klasika americké literatury. Čtveřici nejoblíbenějších uzavřela Tolkienova díla - sága o Středozemi Pán prstenů a Hobit.

Kniha knih neboli Bible potom obsadila šesté místo. Těžko říci, jestli „až“ nebo „už“, každopádně předcházená Pýchou a předsudkem a následovaná třeba Stopařovým průvodcem po Galaxii, trilogií Hunger Games, Salingerovým Kdo chytá v žitě, Orwellovým románem 1984, školní klasikou Jane Eyreovou nebo Letopisy Narnie. První dvacítku potom uzavírá román Alchymista od brazilského spisovatele Paula Coelha, který se objevil mezi TOP 10 u čtyř procent statusů.

V první stovce se očekávaně umístila řada stálic ze středoškolských čtenářských seznamů a hodin literatury – Shakespearův Hamlet, Farma zvířat, Deník Anny Frankové, Hlava 22, Kerouakova beatnická bible Na cestě, Hrabě Monte Christo, Tolstého Anna Karenina, Dobrodružství Huckleberryho Finna nebo Obraz Doriana Graye. Klasiky ovšem prokládají i moderní bestsellery – Brownův DaVinciho kód, Huxleyho Konec civilizace, Kingova série Temná věž, švédská detektivka Muži, kteří nenávidí ženy nebo Pratchettovo Dobré znamení.

Naděje na českou stopu mezi první stovkou knih, které facebookové uživatele nejvíce ovlivnily, je alespoň v případě zkoumaných 130 tisíc statusů lichá – žádné dílo českého nebo alespoň původem českého autora v seznamu není.

Všechno souvisí se vším

Vytvoření samotného seznamu sice už je sama o sobě náročná mravenčí práce, ale není to to jediné, s čím studenti přišli. Minimálně srovnatelně zajímavá je také mapa vzájemných „vztahů“ jednotlivých knih.

The Book Challenge.
The Book Challenge. | Foto: Profimedia, Facebook

Tato síť totiž ukazuje, které kombinace knih lidé ve svém žebříčku uvedli. Z vizualizace je tak například jasné, že lidi, které ovlivnil Pán prstenů, našli zalíbení také ve Stopařově průvodci po galaxii. Čím blíže jsou u sebe jednotlivé uzly, tím častější taková kombinace knih v seznamu byla. Barevné odlišení potom značí, jestli knihu zmiňovali spíše muži než ženy nebo tomu bylo naopak.

Ze závěrů studie vyplývá, že alespoň, co se týče výběru knih, zřejmě nezafungovala pro sociální sítě tolik typická stádnost. Navíc, navzdory obecně celkem malému počtu bestsellerů, nemají facebookoví přátelé velmi často stejný vkus na knihy.

Studenti uvedli, že pravděpodobnost, že by dva vzájemně nominovaní měli mezi svými 10 tituly stejné knihy, se ukázala být méně než poloviční, u vzájemně neznámých nominovaných byla potom jen desetinová šance, že budou mít v seznamu stejnou knihu. I když v tomto případě pracovali pouze s 500 nejčastěji zmiňovanými tituly.

 

Právě se děje

Další zprávy