Euromedia Group koupila tři menší česká nakladatelství, dohromady už jich vlastní 11

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 8. 2018 12:53
Česká nakladatelství Brána, Laser a Listen, všechna založená v 90. letech minulého století, změní majitele. Společně s Odeonem, Universem či Ikarem budou patřit pod Euromedia Group.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Matej Slávik

Společnost Euromedia Group koupila tři menší nakladatelství Brána, Laser a Listen.

Firma, jež je stejně jako třeba knihkupectví Luxor členem skupiny Knižní holding, tak nyní vlastní 11 nakladatelství. Euromedia Group se nákupem snaží o pokrytí širokého čtenářského spektra, uvedla ve středeční tiskové zprávě.

Nakladatelství Brána vzniklo roku 1994. Věnuje se převážně populárně naučné literatuře a domácí i světové beletrii.

V 90. letech Brána vydala ilustrovanou publikaci Vojtěcha Lahody Český kubismus, která získala druhé místo v soutěži o nejkrásnější českou knihu v kategorii knih o výtvarném umění a obrazových publikací. Další titul Brány, obrazový životopis někdejšího člena Beatles Johna Lennona od spisovatele Johna Robertsona, se roku 1997 stal Nejkrásnější českou knihou v žánru vědecké a odborné literatury.

Další firmou, kterou nyní koupila Euromedia Group, je nakladatelství Listen. Existuje od roku 1996 a zaměřuje se na publikování novinek českých autorů - například příští úterý 7. srpna vydá antologii povídek Město mezi zelenými kopci.

Plzeňská společnost Laser se pak od roku 1990 zaměřuje především na sci-fi, fantasy či horory. Nakladatelství za více než čtvrtstoletí existence získalo několik ocenění od Akademie science-fiction, fantasy a hororu - jedno za knihu roku, tři za nejlepší zahraniční titul nebo sedm za nejlepší sci-fi titul.

Euromedia Group zahájila obchodní činnost na jaře 1991. Patří pod ni například vydavatelství Odeon, Universum nebo Ikar, které letos začalo vydávat knihy spisovatele Michala Viewegha.

Vloni Euromedia Group vydala 750 knižních titulů. Firma provozuje Knižní klub i dětský klub Knížata a též vlastní největší knižní velkoobchod v Česku.

Podle počtu vydaných titulů i celkového obratu se podle poslední výroční zprávy Svazu českých knihkupců a nakladatelů Euromedia Group v tuzemsku řadí na druhé místo za skupinu Albatros Media.

Euromedia Group měla podle zmíněné zprávy v roce 2016 celkový obrat 1,35 miliardy korun a tržby z distribuce knih jiných nakladatelů 767 milionů korun.

Státní vyznamenání v rukou politiků jsou tristní, Státní cena za literaturu musí zůstat nezávislá, lepší je se trochu ušpinit, ale zůstat v porotě | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy