Ediční plány praskají ve švech. Za pandemie začalo psát pět milionů Francouzů

ČTK ČTK
13. 4. 2021 17:13
Stav nouze vyhlášený kvůli koronaviru inspiroval Francouze s literárními ambicemi, aby konečně přenesli své nápady na papír nebo se vrátili k rozepsaným textům v šuplíku. Tvůrčí vlna však narazila na problém. Na nezvyklé množství zaslaných rukopisů nezvládají reagovat nakladatelé.
Na předloňském snímku z pařížského knihkupectví Gallimard jsou knihy Milana Kundery a jeho biografie od novináře Jeana-Dominiqua Brierra.
Na předloňském snímku z pařížského knihkupectví Gallimard jsou knihy Milana Kundery a jeho biografie od novináře Jeana-Dominiqua Brierra. | Foto: ČTK

Podle průzkumu společnosti Harris Interactive začalo během loňské první koronavirové uzávěry psát přes pět milionů Francouzů. Prestižní nakladatelství Gallimard nakonec tento měsíc lidem vzkázalo, aby svá díla dočasně přestali posílat, píše stanice France24.

"S přihlédnutím k výjimečným okolnostem vás prosíme, abyste přerušili zasílání rukopisů. Přejeme příjemnou četbu a opatrujte se," požádal twitterový účet nakladatelství, které do literárního světa uvedlo například Marcela Prousta, Simone de Beauvoirovou či Alberta Camuse. Češi si ho spojují především s díly Milana Kundery, kterého Gallimard vydává desítky let.

Před začátkem šíření koronaviru dostával Gallimard přibližně 30 rukopisů denně, nyní jejich počet vzrostl na 50 za den. Zvýšený zájem registruje také další renomované nakladatelství Seuil.

I bez pročítání hory textů možných budoucích spisovatelů mají nakladatelé ve Francii dost práce. Během první jarní koronavirové uzávěry, která trvala od loňského března do května, musela být knihkupectví uzavřená.

Za druhého podzimního lockdownu si v nich lidé mohli vyzvedávat jen předem objednané zboží. Letos v únoru však vláda rozhodla, že knihkupectví zařadí do nezbytných služeb, a umožnila jim tak otevřít navzdory jinak tvrdým opatřením.

Turbulence na knižním trhu však vedly k tomu, že mnoho nakladatelů odkládalo plánované tituly. Ediční plány na letošní rok tak praskají ve švech.

Pokud bylo dříve těžké prorazit na knižním trhu, kvůli zvýšené konkurenci je to nyní podle France24 ještě obtížnější. Autoři si tak stále častěji vydávají díla sami. Navíc Francouzi sice loni více psali, četli ale méně než v předchozích letech, vyplývá z průzkumu ústavu CNL.

Ten pokles popularity četby přikládá například tomu, že lidé přišli o příhodnou dobu na čtení během dojíždění, zavření knihoven nebo obtížnému oddělování pracovních povinností od osobního života při práci z domova.

 

Právě se děje

Další zprávy