Eco, Zubov i Tolkien: 22 knižních tipů na léto

Boris Hokr Boris Hokr
Aktualizováno 27. 7. 2015 18:29
Léto je časem odpočinku, kdy jako čtenáři upřednostňujeme oddechovky, vracíme se k oblíbeným autorům nebo se necháváme knihami zcela pohltit. Boris Hokr vybral 22 tipů právě na takovéto tituly.

Shirley Jacksonová: Dům na kopci

Knihy na léto
Knihy na léto | Foto: Argo

Do starého domu zvaného Hill House přijíždí čtveřice pátračů: odborník v okultních vědách doktor Montague, jeho asistentka Theodora, dědic domu Luke a také mladá dívka jménem Eleanor, o níž se téměř nic neví. Společně se rozhodnou přijít na kloub podivným úkazům, jimiž je dům proslulý. Ten však má s těmito nebohými tvory své vlastní plány.

"Dům na kopci je zdánlivě jen duchařina, strašidelný román o domě, v němž řádí nadpřirozené síly, ale ve skutečnosti letos nevyjde kniha, která by se mohla chlubit, že měla nebo má větší dopad. Ano, vyjdou knihy s věhlasnějšími oceněními nebo lepšími prodejními čísly, ale Dům na kopci je klasika všech klasik – kniha, ke které dodnes celý žánr vzhlíží a která může sloužit jako učebnice toho, jak nenásilnými prostředky vzbudit až šílený děs. A pokud vám to nestačí, tak je to i kniha skvostně psychologická, věnující se problematice iluzí, paranoie či eskapismu, navíc stylově naprosto dokonalá a s kultivovanou úpravou od nakladatelství Argo. Děkujeme."

 

Právě se děje

Další zprávy