Do aukce jde vzácný rukopis Emily Brontëové, cena může dosáhnout desítek milionů

ČTK ČTK
26. 5. 2021 6:24
V Británii se bude v červenci dražit vzácný rukopis básní spisovatelky Emily Brontëové, jehož cenu aukční síň Sotheby’s odhaduje až na 1,2 milionu liber (35 milionů korun).
Aukční síň Sotheby’s cenu rukopisu odhaduje až na 1,2 milionu liber (35 milionů korun).
Aukční síň Sotheby’s cenu rukopisu odhaduje až na 1,2 milionu liber (35 milionů korun). | Foto: Shutterstock

Celkem 29 básní s ručně psanými poznámkami bude jednou z položek při prodeji knihovny ze šlechtického sídla Honresfield House, kde se dokumenty vlastněné spisovatelskou rodinou sester Brontëových skrývaly mimo zraky znalců a sběratelů posledních skoro 100 let, napsal deník The Guardian.

Do aukce půjde celkem skoro 500 rukopisů, prvních vydání a dalších vzácných dokumentů ze sbírek bratří Alfreda a Williama Lawových. Ti do své knihovny v Honresfield House získali i některé rukopisy, které u sebe uchovával poslední žijící člen rodiny Brontëových - vdovec po Charlotte Brontëové Arthur Bell Nicholls.

"Od Emily (Brontëové) se nedochovalo téměř nic - v podstatě napsala Na větrné hůrce a pak ze světa zmizela beze stopy. Neexistují dokonce ani žádné její dopisy, protože neměla, s kým by si psala," uvedl mluvčí Sotheby’s. "Je to nejdůležitější rukopis Emily (Brontëové), který se kdy dostal do prodeje a ten nejdůležitější, který byl dosud v soukromých rukou," dodal.

Kromě básní může sběratele zaujmout i výtisk publikace A History of British Birds (Historie britských ptáků) od Thomase Bewicka, který rodina Brontëových často používala a zaplnila ho množstvím poznámek. Knihu zmínila i Charlotte Brontëová ve svém románu Jana Eyrová.

Emily Brontëová byla druhá nejmladší z pěti sester a zemřela v roce 1848, v pouhých 30 letech. Román Na větrné hůrce vydala rok před smrtí pod mužským pseudonymem Ellis Bell. Dnes je považován za jednu z nejdůležitějších knih v dějinách anglické literatury.

 

Právě se děje

Další zprávy