Detektivky J. K. Rowlingové ožijí v seriálu britské BBC

Kultura Kultura
11. 12. 2014 13:16
Příběhy s Cormoranem Strikem budou námětem nového seriálu BBC, televizní adaptace románu Prázdné místo bude mít premiéru v únoru příštího roku.
J.K. Rowlingová po sérii o Harry Potterovi rozvíjí sérii detektivek s Cormoranem Strikem.
J.K. Rowlingová po sérii o Harry Potterovi rozvíjí sérii detektivek s Cormoranem Strikem. | Foto: Profimédia

Praha - Detektivky, které J.K. Rowlingová napsala pod pseudonymem Robert Galbraith, převede na obrazovky britská televizní stanice BBC.

Volání kukačky, první detektivka s Cormoranem Strikem od autorky ságy o Harry Potterovi, se stalo světovým bestsellerem po odhalení totožnosti známé spisovatelky poté, co se s tímto faktem své známé svěřil jeden z advokátů Rowlingové. Informace se pak dostala k nedělníku The Sunday Times, který ji loni v červenci zveřejnil.

Volání kukačky prezentované jako dílo debutujícího autora si už předtím sice vysloužilo dobré kritiky, ale nestalo se bestsellerem. Jakmile se prozradilo, že skutečným autorem je Rowlingová, dostalo se do čela žebříčku nejprodávanějších knih.

A Rowlingová pak samozřejmě uspěla i podruhé s titulem The Silkworm (česky vyjde jako Hedvábník v nakladatelství Plus na začátku roku 2015). Obě díla se nyní stanou námětem seriálu, který natočí BBC1.

Britská televize informovala, že se Rowlingová bude na projektu podílet, ovšem o délce a počtu epizod ještě není rozhodnuto.

Autorka prohlásila, že její plány týkající se tvorby pod pseudonymem Galbraith jsou "časově neohraničené" a detektivních románů bude víc než oněch sedm knih o Harry Potterovi, jež napsala. "Je to zatím dost otevřené. Opravdu stále miluju psaní," řekla Rowlingová. "Další kniha bude ale docela jiná. Čtenáři se dozvědí trochu víc o tom, co se děje s lidmi poté, co opustí armádu," dodala spisovatelka letos v létě.

"Považujeme za skvělý tah přinášet na BBC televizní adaptace nejnovějších knih J. K. Rowlingové. Detektiv Cormoran Strike je postava s mimořádně propracovaným charakterem, takže lze čekat, že televizní dramata o něm zaujmou diváky po celém světě," řekl ředitel BBC Danny Cohen.

Sérii natočí nezávislá producentská firma Bronte Film, která už s Rowlingovou spolupracovala na adaptaci románu Prázdné místo, jež vznikla v koprodukci BBC a HBO a bude mít premiéru v únoru příštího roku. V hlavních rolích se představí Michael Gambon, Keeley Hawes, Rory Kinnear a Julia McKenzie.

 

Právě se děje

Další zprávy