Detektivkář Nesbø představil dystopické příběhy, bude lézt s Adamem Ondrou

ČTK ČTK
25. 10. 2022 13:48
Norský detektivkář Jo Nesbø své knihy nemá dlouhodobě rozplánované. Často se ráno probudí s nápadem a zvláštním pocitem, že díky myšlence na vraždu ho čeká skvělý pracovní den. Za výhodu spisovatelské dráhy považuje, že může zůstat v posteli o půl hodiny déle, přemýšlet a nazývat to prací, uvedl v úterý, když v Praze představil svou novou knihu.

Publikace nazvaná Krysí ostrov a další povídky, kterou v překladu Kateřiny Krištůfkové vydala Kniha Zlín, obsahuje pět dystopických příběhů. Odehrávají se v nedaleké budoucnosti po zhroucení tradiční společnosti a vyprávějí o vědci, který objevil lék proti stárnutí, střetu zabijáků připomínajícím šachovou partii nebo příběh o odplatě z postpandemické Ameriky. "I když to tak nevypadá, povídku Krysí ostrov jsem napsal ještě před pandemií," poznamenává Nesbø.

S českými čtenáři se naposledy setkal před sedmi lety. Tehdy v metropoli propagoval román Policie, desátý díl série s detektivem Harrym Holem. Prahu poprvé navštívil v roce 2012, nyní je tu počtvrté, přiletěl v pondělí okolo poledne. "Těším se na setkání se čtenáři. A také se chci podívat, jestli se město nějak změnilo od té doby, co jsem tady byl. Jako první půjdu na procházku, potom možná do nějakého pražského baru," avizuje autor, kterého čeká třídenní program.

První setkání se čtenáři a autogramiádu absolvuje toto úterý odpoledne v kině Edison Filmhub. Ve středu se přesune do Brna, kde se sportovním lezcem Adamem Ondrou poleze po několika skalních cestách. Večer se zúčastní slavnostní premiéry dokumentárního filmu Adam Ondra: Posunout hranice, který začnou kina promítat ve čtvrtek.

Lezení se Nesbø věnuje přes deset let. Trénuje třikrát až čtyřikrát týdně, chtěl by se zlepšit natolik, aby zvládl obtížnost 8a, jež klade vysoké nároky na speciální přípravu. Znalost tohoto prostředí uplatnil v povídce Přiznání, zahrnuté do předchozí knihy Žárlivost a jiné povídky.

Nesbø je známý především díky knižním thrillerům s detektivem Harrym Holem. Svérázný kriminalista se do povědomí čtenářů zapsal hned prvním případem v knize Netopýr. Nesbøho prvotina v roce 1997 zaznamenala nevídaný úspěch. Získal za ni mimo jiné Skleněný klíč, skandinávskou cenu pro nejlepší kriminální román.

Po Netopýrovi následovaly další úspěšné tituly Švábi, Nemesis, Sněhulák, Policie nebo Žízeň. Nyní literát připravuje pokračování nazvané Krvavý měsíc. Jeho díla byla přeložena do 35 jazyků, vyšla ve 140 zemích. Nesbø je rovněž autorem několika samostatných románů, povídkových souborů nebo knih pro děti s hlavním hrdinou doktorem Proktorem.

V roce 2015 napsal scénář k televiznímu seriálu Okupace, který líčí fiktivní okupaci Norska Ruskem. "Život napodobuje umění. Někdy se to, co spisovatel napíše o minulosti, může stát současností," říká s ohledem na současné dění na Ukrajině.

Jo Nesbø je původním vzděláním ekonom a finanční analytik, pracoval jako makléř či novinář. Dokázal se prosadit i jako fotbalista. V Česku, kde má mnoho čtenářů, jeho texty vycházejí také v podobě audioknih načtených Hynkem Čermákem.

Vedle drsných kriminálních příběhů jsou v jeho prózách narážky na popkulturu, zejména filmy a hudbu. Nesbø s mladším bratrem Knutem založili skupinu Di Derre, se kterou roku 2016 zahráli na hudebním festivalu Bernard Fest v Humpolci.

Filmová adaptace románu Joa Nesbøho Sněhulák se nepovedla. Jako detektivka hrubě selhává. V některých momentech je až směšná, tvrdí kritik Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy