Deset let bez Lustiga. Nadační fond ho připomíná novou knihou

ČTK ČTK
26. 2. 2021 19:05
Prvním počinem Nadačního fondu Arnošta Lustiga, který vznikl loni v létě, je vydání knihy Vlny štěstí Arnošta Lustiga aneb My jsme chtěli jiný svět. Publikace shromažďuje spisovatelovy dosud nepublikované rozhovory a rozhlasové relace z let 1953 až 2010.
Od úmrtí Arnošta Lustiga (na snímku z roku 2003) tento pátek uplynulo deset let.
Od úmrtí Arnošta Lustiga (na snímku z roku 2003) tento pátek uplynulo deset let. | Foto: Jan Šilpoch

Nadační fond založily spisovatelovy děti Eva a Josef. Má celistvě a systematicky pracovat s dílem Arnošta Lustiga, od jehož úmrtí tento pátek uplynulo deset let.

"Klademe si za cíl obohatit světové kulturní dědictví a soubor vědomostí pro současné i budoucí generace o téma výzev, kterým lidé čelí tváří v tvář zlu a nespravedlnosti a možnosti volit dobro namísto zla," říká předsedkyně správní rady a výkonná ředitelka fondu Eva Lustigová.

"Pro nás to znamená soustředit se jak na zachování, šíření a zprostředkování jeho celoživotního díla a myšlenkového odkazu v Česku i v zahraničí, tak i na rozvíjení jeho tvorby do rozmanitých uměleckých podob," dodává. Nadační fond chce "promlouvat hlasem umění, jehož cílem je člověka zcivilizovat", rovněž chystá vzdělávací projekty.

Fond má stát na čtyřech pilířích - literárním odkazu, filmovém odkazu, rozvíjení tvořivosti a vzdělávání. Chystá výstavy nebo brožury pro studenty publicistiky a žurnalistiky, kteří se na příkladu Lustigovy tvorby budou učit novinářské žánry.

"Těšíme se také na práci s literárním odkazem, jako například pražskou premiéru mimořádné Lustigovy básně Kantáta v podobě hudebně-lyrického pásma s předními herci jako Jiří Lábus, Vilma Cibulková nebo Vilém Udatný. Chystají se i překlady nebo první ilustrovaný životopisný román Lustiga pro mladší i starší čtenáře od Markéty Pilátové," dodává Eva Lustigová.

Nadační fond dále připraví vlastní webové stránky nebo akce pro veřejnost, například diskusní večer v Židovském muzeu v Praze. Bude spolupracovat s festivaly Muzika Judaika, Pardubické hudební jaro a Meeting Brno.

Novinář a spisovatel Arnošt Lustig zemřel 26. února 2011 ve věku 84 let. Jako dospívající prošel ghettem v Terezíně a koncentračními tábory v Osvětimi a Buchenwaldu. Zážitky z té doby představují těžiště jeho tvorby. K jeho nejznámějším dílům patří Démanty noci, Dita Saxová či Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou.

Po válce vystudoval novinařinu a pracoval mimo jiné jako reportér a režisér Československého rozhlasu, redaktor týdeníku Mladý svět nebo scenárista na Barrandově. V roce 1968 emigroval. Nejprve žil krátce v Izraeli, potom v Jugoslávii a od roku 1970 v USA. Do Česka se po revoluci pravidelně vracel.

K prvnímu výročí spisovatelova úmrtí v roce 2012 byla Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou zřízena Cena Arnošta Lustiga. Oceňuje osobnosti, které spojují vlastnosti, jako jsou odvaha a statečnost nebo lidskost a spravedlnost. Dosavadními laureáty jsou psycholožka a disidentka Dana Němcová, spisovatel Jiří Stránský, hlasatelka Kamila Moučková nebo biskup Václav Malý.

Deset let jsem o Osvětimi nebyla schopná mluvit, našeho nevinného tatínka zplynovali, bylo to neodpustitelné, říká sestra Arnošta Lustiga | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy