Další akvizice po Mladé frontě. Albatros Media koupil nakladatelství Garamond

ČTK Kultura ČTK, Kultura
28. 6. 2022 9:42
Skupina Albatros Media k 1. červenci kupuje nakladatelství Garamond. Transakce se uskutečnila formou akvizice části závodu, což znamená, že Garamond bude nedílnou součástí firmy. Albatros Media ke stejnému dni přebere veškeré jeho související pohledávky, závazky a obchodní vztahy. Výše transakce není známa.
Václav Kadlec, ředitel Albatros Media.
Václav Kadlec, ředitel Albatros Media. | Foto: Honza Mudra

"Jsme rádi, že se prodávající rozhodl právě pro naši společnost a že tak můžeme pod křídla Albatros Media zařadit další renomovanou značku českého knižního trhu, jako je právě Garamond, který letos slaví 25 let své existence," říká Václav Kadlec, ředitel Albatros Media. "Těšíme se, že se naše portfolio rozroste i o velmi zajímavou produkci francouzské, španělské a současné izraelské literatury, na kterou se zaměřuje právě Garamond," dodává.

Garamond vznikl roku 1997. Vydal například knihy předních izraelských prozaiků Davida Grossmana, Eškola Neva, Me'ir Šaleva či naposledy Etgara Kereta, dále komiksy Francouze Joanna Sfara, pohádky Charlese Perraulta, vzpomínky v Česku žijícího amerického filmaře Gena Deitche nebo monografii někdejšího izraelského premiéra Ariela Šarona od novináře Luca Rosenzweiga.

V posledních letech také Garamond publikoval prózu Rodokmen od držitele Nobelovy ceny za literaturu Patricka Modiana, dále Sněžného levharta, poslední knihu Francouze Sylvaina Tessona oceněnou prestižní Renaudotovou cenou pro nejlepší literaturu faktu, nebo Návrat karavel od Portugalce Antónia Loba Antunese.

Nakladatelství se specializuje na dvojjazyčné tituly, komiksy a detektivky. Kromě bestsellerů má v portfoliu také spoustu knih, jejichž popularita trvá již roky, například řada Případy soudce Ti. To je fiktivní hrdina staročínských detektivních příběhů, Garamond vydává ty nové, napsané Robertem van Gulikem i Frédéricem Lenormandem.

"Garamond bude pokračovat ve své ediční strategii a stejně jako naše dřívější akvírovaná nakladatelství dostane prostor a finance na rozvoj a expanzi," slibuje ředitel Albatrosu Kadlec. "V neposlední řadě se těšíme na spolupráci s majitelem Garamondu Petrem Himmelem, který bude Garamond v Albatros Media nadále řídit, a plánujeme nadále spolupracovat i se současnými zaměstnanci a spolupracovníky Garamondu," dodává.

Garamond považuje za čest, že se může stát součástí největší nakladatelské skupiny Albatros Media. "Tento krok představuje pro mě i mé kolegy novou výzvu pokračovat ve vydávání knih, které považujeme za podstatné, i v rámci této velké společnosti," dodává Petr Himmel, zakladatel a majitel Garamondu.

Garamond loni meziročně snížil čistý zisk ze 136 tisíc na 16 tisíc korun, vyplývá z účetní závěrky zveřejněné ve Sbírce listin. Tržby z prodeje výrobků a služeb nakladatelství klesly o 43 procent na 2,4 milionu korun. Firmě Albatros Media naopak v účetním roce od července 2020 do června 2021 stouply konsolidované tržby na více než 1,14 miliardy korun, což je meziročně o tři procenta více. V daném období dosáhl hospodářský výsledek 70‚1 milionu korun, o rok dříve to bylo zhruba 17,9 milionu.

Produkce Albatros Media pokrývá více než 17 procent českého trhu. Firma každoročně uvede přibližně 2500 knih. Zastřešuje na dvacet značek jako BizBooks, CPress, Domino, Fragment, Kniha Zlín, Vyšehrad nebo XYZ. Vlastní také vydavatelství audioknih Voxi, prodejce elektronických knih Palmknihy.cz a publikuje knihy v rámci partnerského projektu Edice České televize.

Albatros Media už dříve rozšířil portfolio o nakladatelství Vyšehrad nebo Kniha Zlín. Vloni pak za 14 milionů korun koupil knižní divizi vydavatelství Mladá fronta, které bylo v konkurzu. "Bylo to doslova za pět minut dvanáct. Nebo spíš pět minut po dvanácté. Zaměstnanci Mladé fronty několik měsíců už nedostávali platy, všichni byli ve výpovědi, když jsme do toho vstoupili," popsala pro Aktuálně.cz Silke Horáková, spolumajitelka Albatros Media.

 

Právě se děje

Další zprávy