Čornej po úspěchu biografie o Žižkovi napsal Husitskou revoluci

ČTK ČTK
11. 3. 2021 18:02
Po úspěchu biografie o Janu Žižkovi napsal historik Petr Čornej, který se specializuje na dějiny pozdního středověku, novou knihu nazvanou Husitská revoluce: Stručná historie. V krátkých kapitolách vykládá střety, zvraty i klíčové aktéry od počátku husitství po vládu krále Jiřího z Poděbrad.
Historik Petr Čornej.
Historik Petr Čornej. | Foto: Agáta Dolejší/Paseka

Devětašedesátiletý Čornej za předloňskou publikaci Jan Žižka - Život a doba husitského válečníka získal cenu Magnesia Litera pro nejlepší knihu roku, obdržel také Cenu Josefa Hlávky nebo Cenu Miroslava Ivanova v kategorii literatura faktu a umístil se v anketě Aktuálně.cz. Knihu stejně jako Čornejovu novinku vydalo nakladatelství Paseka.

"Období husitské revoluce bylo nejen převratné, ale i dramatické, barvité a zajímavé, proto je i čtenářsky vděčné," vysvětluje Čornej, proč se pustil do dalšího psaní. "S černobílými pohledy a dnešními kritérii při jeho hodnocení nevystačíme, musíme je vnímat a vykládat zevnitř, z myšlenkových souřadnic a životní reality 15. století," dodává.

V novince populární formou osvětluje evropský kontext událostí, dobovou mentalitu, náboženské souvislosti, vojenskou strategii husitů a jejich protivníků i význam husitství pro české dějiny.

K předchozí knize o Žižkovi, které se prodaly desítky tisíc kusů, má podle Čorneje ta nová jen velmi volný vztah. "Vlastně především v celkovém koncepčním uchopení husitství. Obě knihy považuji za naprosto samostatné," konstatuje.

Podle redaktora knihy Viktora Bezdíčka spočívá kouzlo novinky mimo jiné v tom, jak na malé ploše dokáže vykreslit celou okolní evropskou scénu. "Ohromily mě třeba pasáže o Zikmundovi nebo motivy, které by člověk tak úplně nečekal, například vztah husitů a Židů. Z hlediska vývoje mi už u Žižky přišlo hodně zajímavé vysvětlení čáslavského sněmu jako prvního nesmělého vykročení k parlamentarismu," zmiňuje Bezdíček, který s Čornejem spolupracuje dlouhodobě, kromě Žižky třeba na svazcích Velkých dějin Zemí koruny české.

 

Právě se děje

Další zprávy