Jsem skoro na mizině, říká spisovatel Palahniuk. Autora Klubu rváčů okradl účetní

Kultura Guardian, Kultura
Aktualizováno 1. 6. 2018 20:25
Spisovatel se prý v důsledku zpronevěry ocitl "skoro na mizině", pomohli mu přátelé a čtenáři. "Bohužel soud bude trvat dlouho a slibuje nejistý výsledek," říká.
Chuck Palahniuk předloni četl v pražském Senátu jako host Festivalu spisovatelů Praha.
Chuck Palahniuk předloni četl v pražském Senátu jako host Festivalu spisovatelů Praha. | Foto: Festival spisovatelů Praha – Petr Machan

Americký spisovatel Chuck Palahniuk, známý jako autor románu Klub rváčů z 90. let minulého století, je "skoro na mizině".

Nedávno byl zatčen účetní literární agentury, který nyní čelí až 20 rokům ve vězení za to, že v letech 2011 až 2018 zpronevěřil klientům včetně Palahniuka alespoň 3,4 milionu dolarů, v přepočtu 75 milionů korun. O kauze informovaly deník New York Post a britský Guardian.

Sedmačtyřicetiletý Darin Webb, který pracoval jako účetní newyorské literární agentury Donadio & Olson, byl ze zpronevěry obviněn v polovině května. Při konfrontaci s konzultantem najatým firmou prý na videu přiznal, že falšoval pravidelné měsíční zprávy o hospodaření a klientům zasílal "falešné a podvodné údaje, aby krádež dovedl ke zdárnému konci a vyhnul se odhalení".

Peníze, jež náležely agentuře a jejím klientům, prý Webb převáděl na své účty a volně jimi disponoval.

Přesná částka, kterou ukradl, zatím není známá, žaloba zmiňuje převody honorářů ve výši od tisíce do 75 tisíc dolarů. V současnosti probíhá audit až do roku 2001, kdy muž ve firmě začal pracovat.

"Můj příjem se už několik let zmenšoval," postěžoval si v souvislosti s kauzou na webu spisovatel Palahniuk, který nedávno vydal pokračování svého nejznámějšího díla Klub rváčů 2 v podobě komiksů, dvoje omalovánky a letos také román Adjustment Day. Honoráře za ně "ale jako by nikdy nedorazily".

Šestapadesátiletého autora prý napadlo, že peníze někdo ukradl. "Ale od roku 1994 spolupracuji se stejnými lidmi. Podezíral jsem se, jestli nejsem blázen, když nad tím přemýšlím," napsal Palahniuk.

Situaci tak prý přičítal pirátství nebo krizi na knižním trhu. "Všechny autorské i licenční poplatky nebo platby za práva na filmy, které jsem měl v New Yorku na svém autorském účtu nebo které na ten účet mířily, byly najednou pryč. Ani netuším, kolik peněz zmizelo. Někdo se na videu přiznal, že kradl. Tak alespoň vím, že jsem se nezbláznil," uvedl Palahniuk v narážce na účetního.

Spisovatel se prý v důsledku zpronevěry ocitl "skoro na mizině", pomohli mu přátelé a čtenáři.

"Bohužel soud bude trvat dlouho a slibuje nejistý výsledek. Jediné štěstí je, že blázen nejsem. Ani že nejsem sám," poděkoval Palahniuk za podporu čtenářům. Ti mu prý nabízeli peníze z hypoték i spořicích účtů pro vlastní děti, další nabízeli právní pomoc.

Kvůli nedostatku peněz Chuck Palahniuk nedávno přerušil turné svých autorských čtení, při nichž v USA používá spoustu rekvizit, dárků či laskomin a za něž prý platil až 10 tisíc dolarů. "Náklady jsem si uměl ospravedlnit, protože spousta těch čtenářů nikdy na žádném autorském čtení nebyla, a tak jsem chtěl, aby to první bylo opravdu jedinečné. Ale když mi ustal příjem a musel jsem si vybrat mezi zdravotním pojištěním a podepisováním gumových končetin, show přestaly," vysvětlil autor, který na svých čteních do davu hází třeba nafukovací balonky připomínající nohy nebo ruce.

Literární agentura na podvody Darina Webba údajně přišla poté, co jeden z jejích spisovatelů nedostal očekávanou platbu ve výši 200 tisíc dolarů a opakovaně se Webba ptal, kde peníze jsou.

Od listopadu loňského roku do letošního března prý Webb autorovi zasílal různé e-mailové výmluvy, proč peníze nedorazily. "Ve skutečnosti autor platbu nedostal, protože Webb peníze převedl na svůj vlastní účet," tvrdí obžaloba.

Obviněný Darin Webb byl jedním z Palahniukových nejbližších kolegů. "Pokud jste mi psali, dost možná váš dopis prošel jeho rukama. Vždy mi poštu shromažďoval a pak přeposílal. Vypadal jako hodný kluk," posteskl si Palahniuk.

Literární agenturu Donadio & Olson roku 1969 založila Candida Donadiová. Tato sekretářka z newyorské čtvrti Brooklyn na sebe v literárním světě upozornila koncem 50. let minulého století, kdy prodala práva na román Hlava XXII Josepha Hellera a prvotinu nedávno zesnulého Philipa Rotha jménem Sbohem, město C.

Donadiová, která zemřela roku 2001, později zastupovala také spisovatele Maria Puza, Williama Gaddise nebo Thomase Pynchona.

Chucka Palahniuka z nedávna znají také Češi, autor byl předloni hostem Festivalu spisovatelů Praha. Vystoupil v Poslanecké sněmovně, v Senátu četl svou explicitní povídku Střeva, záměrně vymyšlenou tak, aby posluchače šokovala a uváděla do rozpaků. Svůj komiks Klub rváčů 2 také představil v pražském kině Světozor. Jeden den Palahniuk strávil též v Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy