Zemřel Christopher Tolkien, který vydal otcův Silmarillion a další knihy

Kultura Guardian, Kultura
16. 1. 2020 21:04
Ve věku 95 let zemřel Christopher Tolkien, syn slavného spisovatele a autora Hobita či Pána prstenů J. R. R. Tolkiena, o jehož dílo a odkaz se posmrtně staral. Právě díky Christopherovi Tolkienovi se mnohé předtím nevydané spisy jeho otce dostaly na veřejnost. O úmrtí ve čtvrtek večer informovala Tolkienova společnost.
Christopher Tolkien se dožil 95 let.
Christopher Tolkien se dožil 95 let. | Foto: The Tolkien Society

Christopher Tolkien se narodil roku 1924 v anglickém Leedsu jako třetí a nejmladší syn slavného spisovatele a jeho ženy Edith. Vyrůstal poslechem pohádek o hobitovi Bilbu Pytlíkovi, které jeho otec pod názvem Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vydal roku 1937, kdy bylo Christopherovi třináct.

Syn za druhé světové války narukoval do anglického Královského letectva, ale bojových operací se neúčastnil. Po válce vystudoval angličtinu.

Podle britského deníku Guardian právě Christopher nakreslil spoustu původních map fiktivního světa Středozemě, které jeho otec využil, když v letech 1954 až 1955 vydal trilogii Pán prstenů. Při jejím psaní mu Christopher jako posluchač poskytoval zpětnou vazbu. J. R. R. Tolkien ho jednou nazval svým "předním kritikem a spolupracovníkem".

Poté, co autor Hobita a Pána prstenů v roce 1973 zemřel, se Christopher začal starat o jeho odkaz. Dva roky nato se přestěhoval do Francie, kde žil se svou druhou ženou Baillie Tolkienovou, a začal pracovat na zpřístupnění otcových nevydaných děl.

Často musel rukopisy upravovat nebo rekonstruovat a potýkat se kupříkladu se situacemi, kdy se v textu průběžně měnila jména postav.

J. R. R. Tolkien "vyprodukoval enormní množství textů od dějin bohů po dějiny lidí", které ale přes nejlepší snahu nikdy nevydal, vzpomněl Christopherův syn Simon. Právě Christopher se proto začal probírat otcovými sešity a zápisky, z nichž k vydání postupně připravil několik knih, zejména soubor mytologie Středozemě známý pod názvem Silmarillion. Ten byl prvně publikován roku 1977 a podíl na jeho publikaci měl také Kanaďan Guy Gavriel Kay, dnes sám úspěšný autor fantasy.

Stejně tak Christopher Tolkien na trh poslal otcovy Nedokončené příběhy, dvanáctidílné Dějiny Středozemě z let 1983 až 1996 nebo výpravný příběh Berena a Lúthien, který letos v českém překladu Filipa Krajníka vydá nakladatelství Argo.

To na pulty zdejších knihkupectví z děl J. R. R. Tolkiena, jež k vydání připravil Christopher Tolkien, poslalo také Pád Gondolinu, Artušův pád, Legendu o Sigurdovi a Gudrún, List od Nimrala a jiné příběhy nebo Húrinovy děti. Ty Christopher Tolkien dle otcových poznámek rekonstruoval bezmála tři desítky let.

Syn slavného romanopisce byl také kritický k filmové adaptaci Pána prstenů, kterou začátkem tisíciletí natočil režisér Peter Jackson. "Vykuchali tu knihu, aby z ní udělali akční film pro patnáctileté až pětadvacetileté," postěžoval si roku 2012 v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde.

Už pár roků předtím Christopher Tolkien vedl soudní spor se společností New Line Cinema, která za trilogií stála. Obvinil ji, že dědicům z tržeb filmu nevyplatila slíbený podíl. Konflikt v roce 2009 skončil mimosoudním vyrovnáním.

Filmový kritik František Fuka v DVtv komentuje závěrečný díl filmového Hobita. Podle něj nebylo šťastné natočit ho stejně jako Pána prstenů. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy