Českým bestsellerem se potřetí stala kniha Zdeňka Svěráka

ČTK ČTK
15. 5. 2014 16:41
Titul Po strništi bos vyhrál v hlavní kategorii Česká beletrie pro dospělé. Mezi komiksy uspěly Opráski sčeskí historje.
Zdeněk Svěrák prodal nejvíce knih. Už potřetí.
Zdeněk Svěrák prodal nejvíce knih. Už potřetí. | Foto: ČTK

Praha - Ocenění Český bestseller potřetí dostal scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Letos to bylo za knížku Po strništi bos vydanou v nakladatelství Fragment. Svěrákova kniha zvítězila v hlavní kategorii, tedy v kategorii Česká beletrie pro dospělé, pořadatelé rozdali ceny v dalších deseti kategoriích. Mezi překladovou beletrií pro dospělé se Českým bestsellerem stal román Dana Browna Inferno vydaný v Argu.

Zdeněk Svěrák získává hlavní cenu v historii ceny potřetí - získal ji už v letech 2008 (Povídky) a 2011 (Nové povídky). V kategorii Česká beletrie pro děti a mládež zvítězila knížka Jiřího Žáčka Krysáci jsou zase spolu, mezi dětskou překladovou beletrií pak Deník malého poseroutky (Páté kolo u vozu) Jeffa Kinneyho; obě knihy vyšly ve skupině Albatros Media.

Českým bestsellerem mezi komiksy jsou Opráski sčeskí historje od autora vystupujícího pod jménem jaz (Grada Publishing) a mezi bioghrafiemi má cenu kniha Olgy Matuškové Waldemar a Olga (Zákulisí našeho života, Nual). Nejprodávanější audioknihou byl titul Michala Viewegha Mráz přichází z Hradu v podání Jiřího Dvořáka (Audiotéka).

Na rozdíl od jiných cen udělovaných za literární kvalitu děl se Český bestseller udílí za prodejní výsledky jednotlivých titulů. Díky Českému bestselleru čtenářská a odborná veřejnost získává přehled o tom nejžádanějším napříč žánry, co knižní trh nabídl v uplynulé sezoně, uvádějí organizátoři ceny.

Ocenění pořádá knihkupecká síť a internetový obchod Knihcentrum. Manažerka marketingu Knihcentra Veronika Jahnová uvádí, že spolu s internetovým knihkupectvím se v jejich devíti kamenných prodejnách loni prodal milion knih. Prodejny jsou v Blansku, Brně, Českém Těšíně, Hlučíně, Lounech, Novém Jičíně, Opavě a v Ostravě.

Údaj o všech prodaných knihách v ČR není k dispozici, Svaz českých knihkupců a nakladatelů sestavuje svoje žebříčky podle hlášení knihkupců, to je však jen dobrovolné.

 

Právě se děje

Další zprávy