Buddeuse střídá Krafl, po lipském veletrhu přebírá vedení Českého literárního centra

ČTK ČTK
12. 6. 2019 21:31
České literární centrum nově povede Martin Krafl. Vedením centra ho na rok pověřil Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny, která centrum zřizuje.
Martin Krafl koordinoval českou účast na letošním Lipském knižním veletrhu.
Martin Krafl koordinoval českou účast na letošním Lipském knižním veletrhu. | Foto: ČTK/DPA

Dosavadní vedoucí centra, básník a překladatel Ondřej Buddeus, na vlastní žádost odchází k 31. červenci.

Cílem Českého literárního centra je propagace české literatury a knižní kultury v zahraničí. Martin Krafl pracuje v Moravské zemské knihovně od dubna 2017, kdy se stal programovým koordinátorem prezentace České republiky jako hostující země na Lipském knižním veletrhu 2019 a Českého roku kultury v německy mluvících zemích.

Krafl bude zodpovídat i za koordinaci české účasti jako hlavního hosta na knižním veletrhu ve Varšavě v květnu 2020.

"Po úspěchu v Lipsku považuji za prioritní německy mluvící trh, na který chci soustředit minimálně 50 procent aktivit centra. Usilovat chci i o hostování České republiky na knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem. Těmi dalšími důležitými jsou trhy anglofonní a frankofonní," uvedl ke svému jmenování Martin Krafl.

Ten absolvoval fakultu mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze a na univerzitě ve Vídni. V letech 1996 až 2003 pracoval pro prezidenta republiky Václava Havla jako zástupce jeho mluvčího a vedoucí tiskové služby prezidentské kanceláře. Byl také mediálním poradcem Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

V roce 2003 pracoval jako mluvčí středočeského hejtmana Petra Bendla. Od roku 2004 do září 2007 byl tiskovým mluvčím České televize. Od října 2007 do března 2017 pak Krafl působil v diplomatických službách. Pracoval pro Česká centra.

České literární centrum bylo coby státní agentura pro propagaci české literatury v zahraničí zřízeno předloni, původně vybraný šéf Petr Janyška po několika týdnech z funkce odstoupil. Místo něj byl řízením pověřen Ondřej Buddeus, básník a vystudovaný překladatel hovořící německy, norsky a anglicky, jinak také držitel Ceny Jiřího Ortena.

Zřizovatelem Českého literárního centra, které mělo zhruba desetimilionový rozpočet, je ministerstvo kultury. Literární centrum je součástí Moravské zemské knihovny v Brně, sídlí však v Národním domě na pražských Vinohradech. Dnes již bývalý ředitel Buddeus představil koncepci centra do roku 2022, jejíž součástí bylo i hledání vlastního sídla a výhledově po roce 2020 také provoz literárního domu.

 

Právě se děje

Další zprávy