Češi na knižním veletrhu ve Frankfurtu připomenou Václava Havla, zavzpomínají Halík i Žantovský

ČTK ČTK
26. 9. 2016 10:34
Tématem letošní české národní expozice na knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem bude osobnost prezidenta Václava Havla, který by v říjnu oslavil 80. narozeniny.
Kniha Havel od Michaela Žantovského.
Kniha Havel od Michaela Žantovského. | Foto: Argo

V rámci kulturního programu, věnovaného Václavu Havlovi, vystoupí na frankfurtském veletrhu kněz Tomáš Halík, diplomat Michael Žantovský nebo spisovatel Karel Hvížďala.

Kulturní program národního stánku vzniká proto mimo jiné ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla, jejímž ředitelem je Žantovský. "Hlavním bodem programu je diskuse na téma Václav Havel, kde Karel Hvížďala a Michael Žantovský připomenou Havlova letošní výročí," uvedla Soňa Šinclová ze zemské knihovny, která je od roku 2014 pověřena ministerstvem kultury přípravou české prezentace na největších zahraničních knižních veletrzích.

Havel by se 5. října dožil osmdesáti let, na sklonku roku to navíc bude pět let od jeho úmrtí.

Hvížďala se Žantovským budou jako autoři monografií a rozhovorů s ním a o něm vzpomínat na osobní setkání a vzájemnou spolupráci. Zároveň budou podle Šinclové diskutovat i o jeho odkazu v současné společnosti. Michael Žantovský přiblíží i Knihovnu Václava Havla.

Podobně tomu bude podle Šinclové i ve vystoupení Tomáše Halíka. Kněz se navíc společně s náměstkyní ministra kultury Kateřinou Kalistovou ujme 20. října v 15:00 slavnostního otevření českého stánku.

Letošní 68. ročník frankfurtského veletrhu, který se koná od 19. do 23. října, je slovy ředitele Juergena Boose věnován i myšlence nenahraditelnosti intelektuálního vlastnictví. V rámci české expozice se představí téměř dvě desítky vystavovatelů.

Na Frankfurtském knižním veletrhu byla Václavu Havlovi v roce 1989 udělena Mírová cena německých knihkupců a zazněla zde také jeho oslavná děkovná řeč "Slovo o slovu“.

 

Právě se děje

Další zprávy