Cenu za nejhorší sex může získat Murakami i Flanagan

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 11. 2014 13:30
Po Man Booker Prize si může Richard Flanagan připsat ne právě lichotivou literární cenu za nejhorší popis sexu.
Nejhorší erotická scéna?
Nejhorší erotická scéna? | Foto: Profimédia

Londýn - Australan Richard Flanagan letos získal nejprestižnější literární cenu pro autory píšící v angličtině. Po Man Booker Prize mu ale "hrozí" i další ocenění za román The Narrow Road to the Deep North (Úzká cesta na vzdálený sever), a to tentokrát Bad sex in fiction award, kterou každoročně dostává od londýnského časopisu The Literary Review spisovatel, který se dopustí nejhoršího popisu sexu v literatuře.

Kritickou se pro Flanagana v románu z druhé světové války a poválečného období stala pasáž: "Políbil tenkou, narůžovělou rýhu od pruženky jejích kalhotek, která obkružovala její břicho tak jako čára rovníku Zemi. Jak se pohroužili do vzájemného obeplouvání, proniklo k nim odvedle pronikavé zaječení, které vyústilo v hlubší zavytí."

Autor, který si na konečný verdikt hodnotící "neohrabané, špatně napsané nebo ledabylé pasáže o sexu v současných románech" bude muset počkat do 3. prosince, se ocitl ve společnosti dalších celebrit literárního světa, jakými jsou držitel Pulitzerovy ceny Michael Cunningham za pasáž v románu Snow Queen (Sněžná královna) či věčný favorit Nobelovy ceny Haruki Murakami s knihou Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage (Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho roky putování). Murakami píše ve svém románu ve scéně sexu ve třech o pubickém ochlupení jedné z dívek jako o "deštném pralesu".

Nominace na Bad Sex Award 2014
Autor fotografie: Profimédia

Nominace na Bad Sex Award 2014

Sněhová královna (Michael Cunningham)
The Narrow Road to the Deep North (Richard Flanagan)
The Hormone Factory (Saskia Goldschmidt)
Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta... (Haruki Murakami)
The Age of Magic (Ben Okri)
The Affairs of Others (Amy Grace Loyd)
Desert God (Wilbur Smith)
Things to Make and Break (May-Lan Tan)
The Lemon Grove (Helen Walsh)
The Legacy of Elizabeth Pringle (Kirsty Wark)

Nominaci získala také May-Lan Tan, která porotce zaujala pasáží z románu Things to Make or Break (Věci, které se musí vyrobit nebo rozbít): "Zapomněl jsem, co jí týče, že má nejmenší a nejteplejší ústa vůbec, jako kdyby měla v tvářích lávu." Saskie Goldschmidt zase v románu The Hormone Factory (Továrna na hormony) napsala: "Přivolila kroutíc jazykem kolem svých rtů: byla horká jak vroucí voda v destilační baňce."

Ocenění časopisu The Literary Review se stalo v Británii asi nejobávanější literární cenou. Založil ji Auberon Waugh v roce 1993 s cílem upozornit na "povrchní nebo nadbytečné pasáže sexuálních popisů v současné fikci". K laureátům "Ceny špatného sexu" patří mnozí uznávaní literáti - například také dvojnásobný držitel Pulitzerovy ceny Norman Mailer.

 

Právě se děje

Další zprávy